Министър Вълчев в Асеновград: Без добро взаимодействие между държава и местна власт няма да се постигне целта на Механизма за обхват на учениците

Изображение 1 от 2

    „Учителите са основната част в екипите по Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Трябва да положим максимални усилия в тази трудна битка, която трябва да се води всеки ден“. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работна среща, посветена на съвместната работа на институциите по обхващане на децата и учениците в образователната система, която се проведе в Асеновград. В срещата участваха директори на училища и представители на местната власт от общините Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки, както и членовете на екипите за обхват от различни институции.

    Министър Вълчев подчерта, че общините са важни партньори и без добро взаимодействие между държавата и местните власти няма да се постигне целта на Механизма за обхват. „Апелирам за взаимодействие с родителите, за сътрудничество със социалните партньори – то е важно за добрия климат на работа в училище“, добави той. По думите му във всеки един случай, екипите от учители, социални работници, полицаи, трябва да се активират и да се вземат мерки.

    В рамките на срещата министърът на образованието подчерта, че от работещите в образователната система се очаква да осигурят обществената възвращаемост на вложените публични ресурси. „Трябва да покажем, че системата е по-мобилизирана, работи по-мотивирано и работи за включването на всички деца в образователната система“, допълни министър Вълчев. Той съобщи, че през миналата година са се увеличили спрените семейни помощи за деца заради отсъствия и призова директорите да сезират регионалните здравни инспекции при съмнителни извинителни бележки.

    „Политиката е да направим образователните институции по-отворени за външни партньори“, посочи още министърът. Той съобщи, че ще бъде осигурено финансиране от бюджета за общините и училищата за организиране на извънкласни дейности през тази учебна година.

    Министър Вълчев посети ОУ "Никола Вапцаров", където разговаря с екипа за обхват. Той поздрави учителите, че работят в партньорство с лидерите сред местната общност в кв. „Лозенец“, за да убеждават родителите, че децата им трябва да се образоват.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Друг път работят с лидерите от общността. Учителите са самотни бойци на фронта, а лидерите се появяват само като има пари за усвояване или наближават избори.
    • 2
      Ама това ли са директорите на училищата, бе? Та те са доста страшни и стряскащи, особено тези на първите редове. Горките ромчета! Сигурно затова не ходят на училище. После се чудим защо цял ден обикалят из града и не искат да се образоват. Или се бъркам и това са представителите на ромските лидери?

    Още новини

    Последни новини