Трима души остават блокирани в орбита след неуспешното изстрелване на "Союз" (видео)

Русия започна наказателно разследване за неуспешното изстрелване на ракети в Международната космическа станция.

Скоро след старта на мисията 57-58, която трябваше да изведе новия екипаж на МКС, ракетата Союз-MS-10 претърпя серизен проблем на двигателя. Капсулата с двамата нови членове се отдели и извърши аварийно балистично спускане към Земята.

Астронавтът на NASA Ник Хейг и космонавтът на Роскосмос Алексей Овчинин се приземиха  в Казахстан. Те преживяха въртенето на капсулата и налистичното преиземяване под по-остър от нормалното ъгъл. Видеото показва момента, в който отчетите на командния център спират, корабът е на 180 км височина, скоростта му - 4395 м/сек.

От 2011 година "Союз" е единственият кораб, който извършва полети с хора до Международната космическа станция.

Екипажът на МКС е "по същество изоставени" според канадския астронавт Крис Хадфийлд. Той каза пред "Sky News":

"В момента няма превозни средства на Земята, които да отведат хора до космическата станция.

Те имат собствен кораб - като спасителна лодка, за да могат да се приберат вкъщи, но сега никой не може да се изкачи и да ги смени. Значи мисля, че ще останат за дълго."

Трима души остават на станцията - американският астронавт Серена Анун, германският командир na MKS Александър Герст и руснакът Сергей Прокопиев. Те трябваше да се завърнат на Земята в средата на декември. Това пояснява НАСА на проведената след аварията пресконференция. Представителите на космическата агенция изглеждат спокойни. Полетите на "Союз" ще бъдат подновени след изясняване на причините за аварията. След края на разследването вероятно ще има изстрелване без хора, преди да полети следващ екипаж за МКС. Според хората от НАСА, това няма да отнеме много време, руските им колеги обикновено бързо се справят с такива неща.

"Говорихте с екипажа тази сутрин, те се чувстват отлично", казва заместник-шефът на астронавтите Вишеман. "Всички са в добро настроение, готови са да изпълнят програмата и ще останат там, докато се налага."

Екипажът има провизии за месеци и могат да му бъдат доставени още от два американски товарни кораба, както и от японски. По-големият въпрос е състоянието на космическия кораб "Союз", паркиран до станцията. Обикновено тези апарати са проектирани да прекарат около 200 дни на орбита, а сертифицираният живот на този в станцията завършва в началото на януари. Това може да бъде удължено малко, но не прекалено много, казват официални лица.

Възможно е "Союз" на орбита да бъде сменен. Трима астронавти - американкатат Ан Маккейн, канадецът Дейвид Сен Жак и руснакът Олег Кононенко, трябваше да се отлетят за МКС в средата на декември на борда на Союз. Ако руснаците и НАСА не са напълно уверени в ракетата, космически кораб "Союз" би могъл да бъде изстрелян празен към станцията и да замени съществуващия Союз като спасителна лодка за тримата астронавти на орбита. Това ще даде на екипажа на орбита още 200 дни., казват от НАСА

Неуспешното изстрелване ще се отрази в частност на мисията "Хоризонти" на астронавта от ЕКА Александер Герст", изтъкват от ЕКА. Той е на борда на МКС от 6 юни и неговото завръщане на Земята беше планирано за 13 декември.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини