Прокуратурата слага на трупчета по 188 дела дневно. Преглед на печата

24 часа

Връщат в София бивш премиер и министър на Румен Радев

Бившият министър-председател Марин Райков и външният министър в служебното правителство, съставено от Румен Радев, Ради Найденов ще трябва да се приберат временно в София. И двамата са дипломати от кариерата и до момента бяха посланици на България съответно в Рим и Берлин.

Заради това, че са заемали постове в правителството, за двамата се предвиждаше да поемат директно нови посланически постове. Засега обаче правителството и президентът Радев са договорили единствено смяната им от досегашните места, но не и къде отиват. Заради това ще се приберат в София на стендбай режим, обясни дипломатически източник пред "24 часа".

Труд

Застраховат колите на депутатите

Народното събрание е обявило обществена поръчка за застраховки на депутатите за 98 000 лева без ДДС.

Според заданието предметът на обществената поръчка включва подписването на застраховки "Гражданска отговорност" на шофьорите на парламента - което се отнася за 97 броя автомобили, "Каско" на моторните превозни средства на Народното събрание, покриваща всички рискове - общо 102 броя служебни коли.

Монитор

78 българи на ден без пенсия заради изчезнали документи

Средно по 78 българи всеки ден остават без пенсия заради изчезнали документи, показва справка на "Монитор". Това са служители на закрити или фалирали фирми. Само за първото шестмесечие на тази година НОИ е отказал доказване на стаж на 14 060 души.

За месец броят им набъбва до 2343-ма. През 2012 г. тези, които са били без работа и без пенсия, са били по-малко. Тогава за цялата година броят им е бил малко над 20 хил., или средно по 55 души на ден са били в безизходица. От НОИ обясниха, че отказват да издават удостоверения, ако фирмите не са предали ведомостите си при тях, ако имат правоприемник или в документацията на осигуреното лице има периоди, за които липсват данни. Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на дружествата за да докажат, че са работили там.

Стандарт

Радев: Липса на доверие

Президентът Румен Радев е на мнение, че случаят с убийството на Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в нашите институции.

Той изказа най-искрени съболезнования на семейството на Виктория Маринова. "Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник. Разбирам, че от всяка несправедливост боли, всяка несправедливост, разбира се, е повод за възмущение. Но този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот", посочи държавният глава.

Сега

Прокуратурата слага на трупчета по 188 дела дневно

Мрачната тенденция за безнаказаност на престъпниците продължава - всеки работен ден прокуратурата оставя на трупчета средно по 188 разследвания, защото извършителят не е разкрит. За първите 6 месеца на годината спрените по тази причина досъдебни производства са 22 666. За същия период през 2017 г. са спрени 24 823 дела, а година по-рано - 27 358. Когато изтече давността им, те ще бъдат окончателно прекратени. Липсва сериозна сметка колко струва това на данъкоплатците - като пари, платени на разследващите, като вреди, нанесени от престъпленията, и като катализатор за бъдеща престъпност, но е очевидно, че загубите са унищожителни.

Капитал дейли

Правителството иска да контролира работата и парите на всички болници

Проектът за изменение и допълнение на проектозакона за бюджета на здравната каса за 2019 г. съдържа още драстични изменения в здравните закони освен задължението лекарите да изписват най-евтините лекарства, става ясно от текстовете, с които "Капитал" разполага и все още не са публично оповестени.

Най-големите промени са две - здравната каса вече няма да плаща клиничната пътека, ако лекарите, които са я извършили, не са на трудов договор в съответната болница. Това на практика спира пътуването на гост-професори и хирурзи по клиники в страната и съсредоточава сложните операции само в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Изключение ще има само за дефицитните специалности като патология, неонатология, анестезиология и други.

Дума

Президентът: Стига двоен аршин за човешкия живот

Случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Това заяви вчера президентът Румен Радев, който присъства на тържествата по случай празника на Троян - Петковден. Според него убийството е разкрило и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Той очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона.

Президентът призова за единение на нацията, като допълни, че общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини