Родопчани смаяха публиката на фермерско изложение, показаха как бабите ни правели масло в бурилка

    Смолянското село Момчиловци смая гостите и публиката на изложението Фермер ЕКСПО-2018 в Раковски. Начело с кметицата на родопското село Сийка Суркова, момчиловската група показа как от стари времена на ръка се е избивало маслото от киселото мляко. Високият дървен съд се нарича „бурилка“ и е традиционен за родопския бит от преди векове. Те направиха демонстрация на традиционната вековна техника за ръчно биене на масло от кисело мляко в дървения съд, известен в Родопите като „бурилка“. Сега бурилката е рядко срещан домакински уред, но местни майстори и занаятчии вече я произвеждат като атракция и сувенир, което обаче не пречи тя да бъде използвана по предназначение.

    За многобройните посетители на второто издание на изложението в пловдивския град, родопчани предложиха и дегустация на бърканицата /известна като айрян, но коренно различна родопска напитка, защото е безмаслена и има приятно кисел вкус/, както и с прясно избито масло върху топъл хляб. Родопските участници впечатлиха и с показно на тъкане на ароматни килимчета и сухо плъстене на вълна, така- както се прави в Момчиловци.

    Идеята на изложението е да се представят кулинарните традиции на 19 населени места от област Пловдив и други села, да се изложат фермерски храни от над 20 производители. Ще бъдат показани и различни породи животни - коне, говеда, овце, кози, биволи и кучета, демонстрирани занаяти, осъществена конференция за иновации от България и Европа. Ще има и различни демонстрации по приготвяне на лютеница, кашкавал, сирене, пиде, сладък суджук и др. Атракция в кулинарната демонстрация ще бъде готвенето на патешко в Юнашкия тиган на Ангел Ангелов.

    Акцент на тазгодишното издание e създаването на връзка между иновациите и животновъдството, чрез внедряване на работещи решения, а на първият ден от проявата в пловдивския град започна с много гости и изненади за участниците.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини