Цигулари от 6 държави в международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“

Изображение 1 от 3

    43-тите Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ организира община Хасково. Те ще се проведат от 18 до 21 октомври, съобщи на пресконференция главният експерт в отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в община Хасково Венета Въжарска.

    На 18 октомври от 17 часа в галерия „Атанас Шаренков“ ще бъде открита Втора самостоятелна изложба на талантливия музикант и художник Явор Куманов. Същия ден от 19 часа в театър „Иван Димов“ ценителите на класическата музика ще имат възможност да чуят концерт на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Стоимен Пеев – цигулка.

    На 19 октомври от 17:30 часа в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ ще бъде представена биографичната книга за именитата наша пианистка проф. Ружка Чаракчиева с автор Ирен Капеловска. От 19 часа в театър Иван Димов“ ще се състои Юбилеен концерт на проф. Ангел Станков – цигулка, по случай неговата 70-годишнина. На рояла ще се изяви проф. Ростислав Йовчев.

    На 20 октомври от 19 часа отново в театъра хасковлии и гостите на града ще чуят изпълненията на Мичо Димитров – цигулка и Ирен Капеловска – пиано.

    43-тите Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ ще бъдат закрити с концерт на Камерния оркестър към община Хасково с диригент Цанислав Петков и солист Светлин Русев на 21 октомври от 19 часа в театъра.

    В рамките на събитието ще се проведе и Международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“, който ще бъде официално открит на 19 октомври в 12:30 часа в театъра. Тази година в конкурса ще участват 21 млади цигулари, разделени в 4 възрастови групи. Участниците са от 6 държави: Сърбия, Молдова, Турция, Русия, Китай и България. Най-малките участници са на 9 години и това са Петра Плешка от Кишинев (Молдова) и Марияна Стоева от Пловдив. Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. Ангел Станков – преподавател по цигулка, носител на ордена на Британската империя, носител на три награди „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Членове на журито са проф. Евгений Шевкенов – преподавател по цигулка във Виена (Австрия), Мичо Димитров – концертмайстор в Пловдив, проф. Галина Буйновски – заслужил артист на Република Молдова – преподавател в музикален линей „Чиприян Порумбеску“, Кишинев, Молдова и Марк Кадин – главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

    Общият награден фонд за четирите възрастови групи е 6900 лева, осигурен от община Хасково. Церемонията по награждаването на участниците и галаконцертът на лауреатите на Международния конкурс за цигулари е на 21 октомври от 13 часа.

    На пресконференицията в общината днес присъства и диригентът на Камерния оркестър към общината Цанислав Петков, който уточни, че входът е свободен за всички концерти и събития.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Фу
      Футболиер
      3 0
      23:54, 17 окт 2018
      И добавете още нещо към титлата на отдел Образование,култура и т.н. я екология я ориентиране в природата или туризъм се връзва идеално поне десетина думички да има :):) Сложете един вход за проявите щом горе на стадиона има за рехавия футбол.
    Последни новини