Лично Тереза Мей дава гаранции на Борисов за правата на българите в Англия

Надяваме се да няма вариант без сделка, но така или иначе времето ни притиска. Споразумение между ЕС и Великобритания дава достоверност на правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британците в ЕС. Няма за какво да се притесняват българите там. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод преговорния процес за излизането на Великобритания от ЕС.

90% от споразумението е договорено, но най-трудното е оставено за края, посочи тя.

По думите на Захариева премиерът на Великобритания Тереза Мей лично е уверила българския министър-председател Борисов, че правата на всички граждани ще се зачитат в страната след Брекзит, включително и правата на българите там.

България също имала интерес от това, защото миналата година туристическият поток от кралството към страната ни се е увеличило с 25%, обясни още министърът.

Относно убийството на журналистката Виктория Маринова и последвалите коментари по адрес на страната ни вицепремиерът заяви, че е имало много фактори, както и политици и личности, които са се изказали прибързано по темата, при положение, че правовият ред изисквал да се дадат 72 часа за разследването.

"Моят призив беше да търсят официална информация... Да има среща с посланиците е съвсем нормално. Това е нормална практика. Премиерът се среща с посланиците редовно. Няма как, когато целият свят пише, че в България едва ли не се извършват поръчкови убийства на журналисти, да не реагираме. Ако не бяхме реагирали", попита реторично Захариева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини