137 млн.лв. повече за отбрана през 2019 година

    Със 137 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът на Българската армия през следващата година и заедно със средствата за основните модернизационни проекти, които са в централния бюджет, парите за отбрана през 2019 година ще достигнат до 1,820 млрд. лева. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на полигона „Корен“. Той уточни, че съгласувателната процедура с министерство на финансите е финализирана и в проекто- бюджета за догодина са заложени повече и средствата за издръжка на военния състав с близо 50 млн.лева.

    На полигона „Корен“ военният заместник-министър наблюдава тактическото учение с бойни стрелби “Ответен удар-2018“ с участието на 42-ри механизиран батальон-Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада -Стара Загора. То започна на 16-ти октомври и приключи днес с медиен ден и демонстрации пред гостите на части от подготовката през изминалите дни на изпълнение на задачи в отбранителна операция.

    В учението участваха близо 700 военнослужещи с над 190 единици бойна и специализирана техника от Втора механизирана бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен; огнеметно-димов взвод от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология в Мусачево, а също и служещите в взвода за сигнално разузнаване и електронна война от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода,курсанти от Националния военен университет „Васил Левски”, както и военнослужещи и летателна техника от Военновъздушните сили. Участието на финала на демонстрацията на двата самолета СУ-25 беше и сред най-зрелищните части от нея.

    „Доволни сме, когато се получи истински комплекс от изпълнение на задачите. Аз лично наблюдавах с голям интерес тактиката при прегрупира и оттеглянето на ротата и това много ми хареса. Отлично са се подготвили колегите, мотивиран е личният състав и много се радвам, че ги намирам в този вид.“, сподели впечатленията си от демонстрацията заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

    „Впечатлен съм първо, че учението беше разиграно за мисия “отбрана“, която е основна в Българската армия. Освен това беше осъществено изцяло с щатни изстрели и щатно въоръжение, и това трябва да продължи в подготвя на БА.“, коментира заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

     КРасимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Jo
      John
      1 -5
      15:18, 19 окт 2018
      снайпериста с калашник, БУАХАХАХ Виж коментара
    • 2
      No
      Nomad
      5 -1
      18:41, 19 окт 2018
      Кадри от войната между Афганистан и СССР (1979-1989г.)Толкова ни е старо въоръжението!
    • 3
      Не
      Незапознат
      3 0
      23:04, 19 окт 2018
      Старо,ново въоръжение.....Това което трябва всеки да се запита какво имаме та да го защитаваме.В крайна сметка това е предназначението на армията а не на ляво и дясно да го раздаваме миротворци под Американски флаг.Но да се спрем на така нареченото увеличение на бюджета на армията.С подобни политически изказвания управляващите ни въвеждат в заблуда че една от сферите за които се дават повече пари е отбраната.Въоръжените ни сили каквито и да са те всяка година влизат поне до сега неосигурени.Нещата се оказват съвсем различни.Увеличението
      на бюджета за отбрана е със съмнителна практическа стойност.Не знам и не ми се смята колко процента от БВП е това увеличение.Не знам защо и в статията не се споменава това.Може би е далече от изискванията на НАТО да стигнем 2% до 6-7 години.Но даже и да не е ''дупките''са толкова че без да се ангажирам с цифри защото нямам такава информация ще се опитам да спомена възможните пера където трябва да се налеят пари задължително.А къде и с колко е съвсем друг въпрос.Според Програмата и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.числеността им трябва да достигне не по-малко от 37 хиляди души.В момента има значителна част незаети длъжности от военослужещи.Но това което е лошо че те са във бойните разчети и екипажите вследствие на което се нарушава боеспособността на военните формирования.Тези които са тук както и да е но и в формирования за НАТО когато е става предпоставка за ''сакатлъци''.За да се избегне това трябва да се назначат или привлечат и задържат нови военослужещи което е пари.Освен нови заплати не трябва да се забравя че минималната заплата переодично се увеличава макар и не така както ни се иска което води до повишаване на всички по иерархията плюс увеличаване на осигурителните вноски.Пак пари които идват единственно от бюджета като цяло.Другото което трябва да се попълни от него са капиталовите разходи.Това са сключени вече многогодишни договори за национално съфинансиране на проекти по линия на НАТО,или на на самото военно министерство за подобряване на състоянието на инфраструктурата на въоръжението и техниката.Като се изключат споменастите по горе средства с колко ли ще се увеличинията реално за отбрана? На последно място въпросният този бюджет е възможно да бъде застрашен от политическата ситуация.На някои може да се стори по горе експертно мнение но не е.
      Поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата или съдбата разполагах не с време а излишно време.Съжденията ми са на база от прочетеното в интернет.След като човек са чуди какво да прави рано или късно надделява любопитството.Независимо в каква област.При мен надделя както казва Nomad кадрите от въоръжението още по времето на Авганистан които постоянно се показват при открити врати,учения или празници.От времето когато бях в казармата.
    • 4
      Ar
      Arsenal
      1 -1
      13:19, 21 окт 2018
      Тези пари са за пенсионерите със заплати.Хората едвам свързват двата края,а армия, полиция и всички държавни служители, които са в пенсионна възраст получават пенсия и заплата.Няма такава държава!!!

    Още новини

    Последни новини