Кристална статуетка "Орфей и Родопа" за гайдаря, учителя, майстора на гайди бай Диньо

Изображение 1 от 2

     Почитатели, приятели, граждани и общественици, изпълниха залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, където беше открита изложбата „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“. Те дойдоха да уважат и поздравят Почетният гражданин на Смолян Костадин Илчев.
    Зам.-кметът Венера Аръчкова му връчи кристална статуетка на паметника на „Орфей и Родопа”. „Най-сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на изложбата, посветена на Европейската година на културното наследство, и на Вас и Вашето завладяващо изкуство.
    Родопчани Ви познават като виртуозен изпълнител на каба гайда, като майстор на този уникален народен инструмент, чрез който изконните традиции в Родопа планина оживяват в звук и песен.
    Като учител на поколения млади гайдари, Вие се радвате на обществено признание и уважение. Нареждате се сред родолюбците, които безрезервно отдават душа и сърце за опазване на българщината чрез националния фолклор. Желая Ви здраве и дълголетие, сполука и много млади последователи”, каза в поздравителния адрес до известния гайдар Аръчкова.
    Бай Диньо, както го наричат всички, беше поздравен от зам.-областния управител Адриан Петров, директорката на НУФИ Широка лъка Стоянка Тенова и много приятели и ученици. Развълнуваният гайдар благодари на всички и на РИМ „Стою Шишков”, които са организирали изложбата. 
    Кратки видеофилми с разказ от първо лице на бай Динко за пътя му като гайдар и майстор на каба гайди и какво разказват и свирят за него ученици и колеги озвучиха музейните зали.
    Акцентът в изложбата е творческият път на Костадин Илчев а– гайдар и майстор на каба гайди, вписан през 2016 г. в Националната представителна листа на нематериално културно наследство на България.
    Виртуоз – изпълнител, усвоил свиренето на каба гайда в естествената му среда от именити родопски гайдари, усъвършенствал през годините уменията си, вдъхновил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-добрите и търсени майстори на инструмента.
    В няколко фотодокументални табла с текстове на български и английски езици, изложбата разказва за гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, за Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи.
    Движими културни ценности от фондовете на музея, свързани с темата и материали от личната колекция на Илчев и негови ученици, допълват фотодокументалния разказ.
    Автор на изложбата е Ваня Йорданова – уредник в отдел „Етнография“ на РИМ – Смолян.
    Художественият проект и реализация на фототаблата е дело на екип студенти и техните преподаватели от специалност „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия – София.
    Изложбата е включена в програмата на община Смолян за отбелязване на 106 години от Освобождението на Родопите и празника на града.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини