Основното право за безплатно здравеопазване е нарушено, мотивира Нинова

Думите достъпност и безплатност се заменили с връзки и пари. Затова столетницата искала оставката на кабинета "Борисов 3".

Искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България, заяви лидерът на червените Корнелия Нинова, която представи мотивите на вота.

Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България в последните десет, каза тя. За тези десет години той смени 9 министри, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК, захапа Нинова.

Нарушено е основно конституционно право за безплатно здравеопазване. 80% от болниците са в три големи града, изтъкна още соцлидерът.

По думите ѝ общинските болници фалират, те дължат около 500 милиона лева. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и други. До тези болници и в дворовете на лечебните заведения изникват печеливши частни структури.

Червените искат оставката на правителството и заради лекарствената политика.
Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до него, закани се соцводачът.

Социалистите предлагат за здравно неосигурените пакет от медицински услуги и премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната им с принципно нов.

Лекарите бягат от България, напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално, изтъкна червената лидерка.

Третото правителството на Бойко Борисов не връща 1.5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани, взети от първото му правителство, въпреки решенията на Конституционния съд още тогава, допълни тя.

Пръв на критиките реагира атакистът Павел Шопов. 

Омръзна ми да ме лъжат с големи комсомолски не сини честни очи, заяви той от трибуната.

Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова също взе думата.

За съжаление по цялата процедура по вота за здравеопазването БСП отново направиха демонстрация на това как не се търси съгласие, атакува герберката.

Сектор Здравеопазване се нуждае от надпартиен консенсус, по мнението й.

Много е полезно да си припомняме една фраза, че трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването, подчерта още Дариткова.

Тръгнахте по села и паланки да представяте своята програма с претенциозното заглавие Визия за България, но явно не чухте хората, заяде се тя с червените.
Те не очакват от нас непрекъснато да спорим и да се караме, заяви още шефката на здравната комисия.

Предложете конструктивна алтернатива за промяна на здравния модел, призова още Дариткова. С такава алтернатива БСП няма да спечелят избиратели, смята тя.

От ГЕРБ настояха за съгласие. ГЕРБ управлява 10 години, достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира, включи се и Нигяр Джафер от ДПС.

Загубихме време заради заблуди и грешки, които допуснахте или заради некомпетентност и незнание, или заради такива, които бяха престъпни, недоумява тя.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие. 

Ще подкрепим този вот заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти, заяви Джафер.

Тя поиска да се говори за съгласие. В сектора се вървяло след събитията. Докога така, попита народният представител.

Депутатът Хасан Адемов се включи също в дискусията като изложи основни идеи за реформата в здравеопазването - демонополизация на здравната каса, конкуренция и на лечебните заведения както за финанси, така и пациенти, свободен достъп без лимит, реално остойностяване на услугите и труда на лекарите.

От ДПС имаме самочувствието да заявим и предложим нова матрица, различна от досегашната, нов подход и нови решения, заяви Адемов. Той настоя и за реален контрол и ефективно разходване на ресрус.

Управляващите не се дадоха.

Мантрата, че правителството е основният длъжник на здравната система е дълбоко невярна, репликира Александър Иванов.

Ако имахте успешни здравноосигурителни модели, да ги бяхте въвели по време на правителството на Пламен Орешарски, заяде се той с опозицията.

Благодарим на БСП, че за първи път в парламентарната история внесоха вот на недоверие за намерения, заяви Цветан Цветанов по време на дебатите. Той изтъкна, че все още няма предложение на Министерски съвет за здравна реформа, а вече се прави опит за събаряне на властта.

Вотът на недоверие е единственият системен подход на БСП за политически послания, каза още той. Те никога обаче не са давали алтернатива или решения на въпросите, според Цветанов. Темата здравеопазване не е на нито една политическа сила, а такава, по която всички ние трябва да участваме активно, смята председателят на ПГ на ГЕРБ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини