Ураган заличи един от Хавайските острови

    Ураганът Уалака изцяло отнесе един от островите в архипелага Хавай, на който живееха тюлени и костенурки, съобщава Honolulu Civil Beat.

    Липсата на Ист Айланд била забелязана на сателитни снимки. Необитаемият пясъчно-чакълест остров в северозападната част на архипелага има площ около 4,5 хектара, на 880 километра от Хонолулу. 

    Климатологът Чип Флетчер (Chip Fletcher) от щатския университет на Хавай казва пред изданието, че вероятно през следващите десетиллетия островът би изчезнал заради повишаването на нивото на океана. Но в сучая преминаването на урагана не е свързано с климатичните промени. Като цяло затоплянето на океана и повишаването на глобалните средни температури на Земята правят тропическите бури по-силни.

    Ист Айланд е вторият остров, който атолът Френч Фригат Шолс губи, но първият - остров Триг, се разруши постепенно и предсказуемо. Изчезването на Ист Айланд от сателитните снимки остави в недоумение учените, които планират тази седмица да отидат на място, за да оценят обстановката. 

    Освен хавайските тюлени монаси, островчето бе изключително важно за популацията зелени костенурки, половината от която снасяше яйцата си там.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини