Общинският съвет на косъм гласува удължаване на срока по кредита от близо 4 млн. лв. към държавата

Въпреки възраженията на опозицията, с 15 гласа „за“, днес общинските съветници приеха решение за удължаване срока за възстановяване на получения временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България. Буквално на ръба, решението мина с необходимите минимум 15 гласа за приемането му. Аргументите на опозицията бяха, че така този кредит ще остане да тежи на управлението през следващата година, когато идват избори. Те обаче не успяха да наклонят везната и този път отсрочката от 1 година беше одобрена и гласувана навреме, преди края на бюджетната година.

"Така държавата няма да търси парите от Община Смолян през януари 2019г, а срокът за това се удължава до януари 2020г, а през това време ще се търсят други начини за погасяване на безлихвения заем.", коментира зам.-кметът по финансите Венера Аръчкова.

На практика с решението на съветниците днес се избегна патовата ситуация от края на 2017 г. по същия казус, когато на два пъти беше отхвърлено предложението за разсрочване на кредита. В последствие се наложи Общината да иска нов кредит, за да рефинансира стария от близо 4-те млн. лв. , за който обаче общината закъсня да поиска отсрочка.

В резултат Община Смолян успя да вземе парите от държавата едва в началото на 2018г. но в резултат на това местната хазна беше „санкционирана“.  Наложи се да плати около 85 хиляди лева лихви, по този иначе безлихвен кредит, какъвто вземат повечето общини в затруднено финансово положение. Парите бяха удържани от средствата, които държавата дава на Общината за капиталови разходи. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини