"Ню Йорк Таймс" разкри огромен секс скандал в Google

 
Тежката година откъм неприятни скандали продължава за ИТ гигантите. "Ню Йорк Таймс" публикува мащабен репортаж, в който твърди, че висшето ръководство на Google е имало много проблеми със сексуална дискриминация, сексуален тормоз на работното място и други злоупотреби. Сред уличените е и създателят на Android Анди Рубин.Рубин напусна Google през 2014 г. Тогава той се раздели с добри отношения с компанията поне публично. Дори беше похвален от съоснователя на Google Лари Пейдж. Освен това е получил общо 90 млн. долара като част от бонус пакет за напускането си, като е получавал парите на месечни вноски в продължение на 4 години. Още от миналата година обаче има слухове, че Рубин е напуснал заради връзка с подчинена на него служителка.Според източниците на "Таймс", тази връзка е доброволна и извънбрачна, но след като Рубин накарал партньорката си да го задоволи без нейно желание, отношенията им били прекратени. Това се случило през 2013 г., а през 2014 г. вече бившата партньорка на Рубин подала оплакване в отдела за човешки ресурси на Google. Служителката казала, че първоначално се притеснявала да се оплаче от страх да не загуби работата си.
 
Компанията започнала разследване, което приключило със заключението, че оплакването може да е основателно и поискала Рубин да напусне. Според източниците на "Таймс" проверката показала, че Рубин е излизал с още няколко служителки на Google докато е бил женен, пазил садо-мазо клипове в служебния си компютър. Освен това според вече бившата му жена плащал стотици хиляди долари на жени, за които се "грижи" и "притежава с правото да ги отдава под наем". Именно заради това тя е поискала развод.Пред "Таймс" говорител на Рубин коментира, че не е злоупотребявал с никого, а всичките му отношения в Google са били по взаимно съгласие и не са били с хора, които са му директно подчинени.
 
Междувременно изпълнителният директор на Google Сундар Пичай изпрати писмо до всички служители на компанията. В него той казва, че "публикацията на "Ню Йорк Таймс" беше много трудна за четене".
 
"Ние сме изключително сериозни в гарантирането на работна среда, която е безопасна и приобщаваща. Искаме да ви гарантираме, че проверяваме всяко оплакване за неподходящо поведение или сексуален тормоз и взимаме мерки", пише Пичай.
 
Той допълва, че през последните 2 години Google е уволнила 48 души заради сексуален тормоз. 13 от тях са на позиции старши мениджър и по-високи. Пичай казва, че нито един от тези хора не е получил бонус пакет при напускането си.Пичай обаче не коментира поведението на Рубин и не споменава нищо за неговия случай. Вместо това казва, че са променени вътрешните правила на компанията, които вече задължават висшето ръководство да декларират всякакви връзки с колеги.
Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини