Триметрова дървена скулптура ваят пред гостите на празника на Смилянския фасул

    С нови атракции и гости се разширява програмата на 16-то издание на празника на Смилянския фасул, който ще се проведе в събота. Екипът на сдружение Fun in the Mountain ще се включи в празника, като ще направи на живо дървена скулптура с резачка пред читалището в селото. Скулптурата ще бъде с височина около 3 метра и ще остане като атракция за посетителите. Ще бъдат има и изложба-базар на изработени от по същата технология дървени елхички, като ще се приемат и поръчки. По време на празника, който започва в 10 часа на 27 октомври, ще текат и традиционните конкурси за декоративно пано изработено с фасул и природни материали, кулинарен конкурс и състезание сред местните производители на известния растителен деликатес.

    Днес в Смилян ще се проведе за пръв път и кръгла маса „Традиция и нови технологии на отглеждане и преработка на земеделски продукти в планински райони“. Ще участват университетски преподаватели, учени и експерти в сферата на земеделието и производството и преработката на храни.

    Директорът на Комплексна опитна станция в Смолян доц. д-р Цонка Оджакова ще изнесе доклад на тема: „ Как да произвеждаме земеделска продукция, за да наричаме произведеното „органичен“ или „био“ продукт?“ .
    Сред интересните теми на програмата ще бъде и лекцията „Запазване на полезните хранителни и вкусови качества при домашното консервиране и приготвяне на храни от фасул, тиква, цвекло и картофи", която ще изнесе – доц. д-р Тодорка Петрова от Институт по консервирани плодове и зеленчуци в Пловдив.

    По време на кръглата маса ще бъдат представени и резултатите от онлайн и теренно проучване на нагласите на потребители и производители на Смилянски фасул.

    Илия Годев, експерт и секретар на читалището в Смилян ще представи възможностите и решенията за производители и потребители, които ще предоставя регистрацията на „защитено географско означение за произход“ .

    Във форума ще участват и Момчил Неков, член на Европейският парламент и на Комисията по въпросите на селското стопанство към ЕП, Ваня Статкова – гл. експерт в Министерството на земеделието и храните, доц. Д-р Десислава Димитрова-представител на Slow Food- България
    Сред гостите ще бъдат и д-р Теодора Иванова от Института по ботаника и екосистемни изследвания при БАН и Людмил Каравасилев, ПР на МЕТRO Cash & Carry – България.


    Събитието се организира с подкрепата на Община Смолян, кметство - с. Смилян, Офис на Момчил Неков, член на Комисия по земеделие към ЕП, МЕТРО -България, Слоу Фууд - България, Институт по биоразнообразие и еко-системни изследвания, Кооперация "ВЗКАЧС -Смилян" и Комплекс "Смолена" в Смилян.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини