Сто и седем вида фасул показаха в Смилян, стотици хапнаха вкусен курбан за празника на Смилянския боб

Изображение 1 от 24

    Стотици гости и туристи се събраха в Смилян за 16-то издание на празника на Смилянския фасул. Прекрасно време с летни температури и есенна благодат по щандовете на местните производители, подсилиха празника на земеделската култура, с която вече е известен региона на Горното поречие на река Арда. Колоните с автомобили и автобуси с туристи от съседни на Смолян области,  започваха още в началото на селото. Гостите разглеждаха щандовете на производителите с богата тазгодишна реколта, сред които освен местни производители, имаше и гости от други региони-производители на месни деликатеси, мед, билки и други природни дарове.

    Други пък посетиха кулинарното изложение с дегустация на блюдата, в което местни майстори-любители и професионални кулинари, се състезаваха за наградата. Най-впечатлени бяха гостите в залата на Туристическия информационен център, където бяха изложени произведенията от бобени зърна и природни продукти на децата от детската градина и местното училище. В залата на читалището пък самодейците изнесоха програма от песни, танци и изпълнения на гайда, а в алеята отвън- учениците се състезаваха във „фасулеви“ игри. С много забава и подкрепа от публиката, те трябваше да покажат ловкост и сръчност в играта, съчетала част от дейностите, свързани с обработката на растителната култура.

    Нямаше човек сред стотиците гости, който да не седна на площада пред ресторанта в центъра на селото и да не вкуси бобената чорба, и вкусния курбан, за който цялото село дарява фасул, месо и продукти, и наистина е много вкусен.

    Повечето щандове на производители бяха подредени и украсени изкусно, а централно място на всеки заемаха пакетите със Смилянски фасул на цена от 8лв. за шарения и 10 лв. за килограм Фасульовица, както е известен едрия смилянски фасул.

    „Е, да не е луканка...“, бяха част от коментарите за цената на купувачите. Местните хора пък обясняваха, че продукцията се отглежда така, както се  е парвело стотици години назад-всичко се извършва на ръка, а процесът на сеене, окопаване и прибиране на реколтата е дълъг и трудоемък.

    Паралелно с празника имаше и състезание по планинско бягане, ден по-рано се проведе и кръгла маса по проблемите на земеделието, а според редовните посетители на празника, тази година той е бил най-многолюден и повече от успешен.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини