Меркел напуска управлението на партията си, съобщи Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел ще напусне поста на ръководител на Християндемократическата партия (ХДС) след близо две десетилетия начело. Информацията е на Bloomberg, като медията се позовава на свои източници, запознати с процеса.

Новината повдига въпроса и за бъдещето на Меркел като германски канцлер, като сценарият с предсрочното оттегляне се разглежда като възможен още откакто беше съставен сегашният коалиционен кабинет.

В изненадващо обръщане Меркел е казала в понеделник по време на лидерска среща на Християндемократическия си съюз, че няма да се кандидатира отново за председател на партията.

Този ход следва историческия спад в подкрепата за ХДС на регионалните избори в Хесен, които се проведоха вчера. Партията на Меркел все още е първа политическа сила там с 28% подкрепа, но това е спад от около 10 процентни пункта спрямо предишните избори през 2013 г. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи 20% спрямо 30.7% преди 5 години.

Това е вторият разочароващ регионален вот за лагера на консерваторите в Германия след изборите в Бавария преди две седмици, на които те изгубиха абсолютното си мнозинство, което имаха от десетилетия.

Източник: economic.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Во
    Вовата
    1 -1
    18:24, 29 окт 2018
    Най- после бабата направи правилния ход - толкова неща обърка и забърка, че отдавна трябваше да сдаде постовете ! Ама властта е голяма работа - гъделът всички да те гледат в очите като послушни кученца , да ти се умилкват и да джафкат само когато ти им кажеш - определено това опиянява властимащите - навсякъде по Земята! Без изключение! Тежко на обикновените хорица !
Последни новини