Как ще изглеждат хората след 1 000 години?

Преди около 10 000 години хората са развили поносимост към кравето мляко, през последните 150 години ръстът ни се е увеличил със средно 10 см, а през последните 65 средната продължителност на живота е нараснала с 20 години, най-вече благодарение на напредъка на науката.

Променили сме се толкова много, за толкова кратък период, а как ли ще изглеждаме след 1000 години?

Ние хората имаме причина да бъдем самодоволни – мозъците ни са толкова добри, че дори най-напредналите компютърни системи не могат да се сравняват с тях.

През 2014 изследователи използвали един от най-мощните компютри в света, за да симулират дейноста на човешкия мозък, за целта били необходими 705 024 процесорни ядра, 1.4 милиона гигабайта RAM и 40 минути за обработката на същото количество информация, което мозъкът обработва за 1 секунда.

Учените предричат, че в бъдеще, компютрите не само ще достигнат скоростта на човешкия мозък, но и ще развият изкуствен интелект, който може да говори, да взаимодейства, да слуша и да помни. Да се надяваме, че няма да използват цялата тази информация срещу нас.

И докато компютрите развиват все по-човешки характеристики, хората ще стават все по-интегрирани с роботите.

В бъдеще в телата ни ще плуват миниатюрни роботи, наречени наноботи, които ще ни предпазват от заболявания и ще увеличават естествените ни способности. Така нареченият трансхуманизъм ще ни помогне на преодолеем биологичните ограничения.

При това технологиите имат потенциала да променят не само телата ни.

Ще станем свидетели на “утилитарна мъгла” от микроскопични роботи, който ще образуват цели сгради и ще ги развалят също толкова лесно.

Представете си как сградата се разрушава след като я напуснете сутринта, за да създаде пространство за нещо друго.

През следващите 1000 години броят на езиците по планетата ще намалее драстично - от 7000 на 100, а допълнителната топлина и ултравиолетовото лъчение ще направят кожата ни по-тъмна като еволюционно предимство.

Покачващите се температури ще допринесат за по-високи и по-слаби тела, така те ще могат да отделят оптимално телесната топлина. Разбира се, това ще се случи в рамките на десетки, дори стотици години.

Ще се появат и нови мутации, които ще променят цвета на очите ни или ще ни помогнат да развием нови способности. Дори и в момента на планетата съществува човек, чието тяло е способно да усвои всичко, включително стъкло и токсични химикали, благодарение на генна мутация. Други са развили състояние, известно като тетрахроматия, което им позволява да видят 100 пъти повече цветове.

Изкуствената селекция ще е основна двигателна сила за еволюцията. Хората ще променят гените на бебетата преди да се родят, за бъдат предпазени от определени заболявания и за да се сдобият с желани от родителите характеристики. Това може и да ни направи по-умни, силни и красиви, но липсата на генетично разнообразие ще доведе до появата е едно-единствено заболяване на бъдещето, което може да изтреби цялата човешка раса.

Известният физик Стивън Хокинг вече предупреди, че бедствие, като сблъсък с астероид или ядрена война, може да избие цялото население на планетата. Но ако завладеем космоса и установим колонии на други планети, бихме могли да гарантираме бъдещето си.

Изглежда, че колонизацията на космоса е неизбежна.

Може би дори ще се преборим със смъртта, сканирайки мозъка си атом по атом и пренасяйки тази информация в компютър. По този начин ще можем да пътуваме със скоростта на светлината, защото информацията вече няма е ограничавана от телата ни, като ще отпадне и нуждата от храна.

Източник: sciencealert.com

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини