Славната история на „Мечките“, родопският отбор, който изкара децата от дискотеките

    Търси се треньор за отбора по хокей на трева в Баните, за да възроди отново отбора, спечелил над 120 купи за 10-те години спортен живот. Общината обещава да помага с финанси

    До преди няколко години хокеят на трева изобщо не беше сред популярните спортове в Родопите. През 2004 обаче, като на шега набързо е събран отбор в малкото родопско село Баните. Тогава никой не подозира, че „Мечките“, както гръмко кръщават отбора от новобранци, ще стане сред елитните в този спорт у нас. Още по-голяма изненада за всички бил факта, че за да спортуват, децата от местното училище буквално спрели да ходят на дискотека. От две години децата не тренират, клубът се разпадна, а бившият треньор Мирчо Дончев продължава да плаща кредитите, които теглил, за да спонсорира лично възпитаниците си. Единствената утеха е да гледа десетките медали и купи и да се надява, че един ден децата отново ще могат да играят. За сега го крепят само спомените за спортната слава, спечелена с много труд от местните деца. 

    За СмолянБГвести Дончев разказа, че отборът по хокей на трева в Баните „Мечките“, тръгва на шега, за да стигне до европейски турнири с играчи в националния отбор, около 120 купи и 38 пъти шампион в държавното първенство на страната.

    Идеята се ражда през 2005г от случайно запознанство с шефа на зона „Тракия“- пловдивчанката Ели Атанасова. Тя предлага на учителя по физическо възпитание в местното школо да направят отбор в Смолян. Той пък решава да прокара хокея на трева в село Баните. Нищо, че до тогава Дончев дори не бил чувал, че има такъв спорт в България. За няколко дни учредяват клуба, в който влизат деца от 3 и 4 клас, а седмица по -късно като треньор повежда хлапетата за държавно първенство в Пловдив. Макар дори да не знаел правилата за игра. Сега с усмивка си спомня как, за да надъха неопитните играчи викал: „Мачкайте! Ритайте с крака!“. Именно заради яките ритници от неопитните родопски играчи, на първия мач съдиите му вдигат „червен картон“ .

    Само за една година обаче в отбора се картотекират 170 деца, а малките играчи така се запалват, че започват да играят вечер на лампи, за да тренират. „Мечките“ наистина започват да „мачкат“, но по всички правила на играта и се абонират за първите места по шампионатите по хокей на трева у нас, по -късно стигат и до чужбина. „Тогава се учреди първенството за Купата на кмета в Баните, тук идваха дори националите да играят, но „Мечките“- един селски отбор без стадион- успяваха да побеждават.“, спомня си с носталгия за златните години, вече бившият треньор Дончев.

    Тогава 12 от жените в националния отбор са от Баните, при мъжете също отиват в националния тим играчи от родопското село, а синът на Мирчо става треньор в националния тим по хокей на трева. Общината дава по -5-6 хиляди лева годишно, Федерацията и родителите същ опомагат, но парите все не стигали и треньорът Дончев тегли солидни кредити, за да покрива разходите за състезанията.

    През последните две години от съществуването си, отборът бил на „изкуствено дишане“, нивото на подготовка и игра пада, „Мечките“ не могат да пътуват за състезания и губят състезателен дух. Така през 2016г отборът се разпада, макар през близо 10-те години от съществуването си в него да са играли около 400 деца, а примерът им заразява и други населени места в областта, създадени са отбори в Неделино, Златоград, в смолянския квартал Райково и рудоземскот осело Чепинци, който днес е единственият оцелял.

    „Мъчно ми е, тъжно ми е, той е част от мен, аз съм го създал, синът ми ги тренираше... Сегашните абитуриенти в училището са последните, които са играли в отбора.“, разказва с тъга за славното спортно минало вече пенсионираният учител Дончев.

    Към момента в училището в Баните учат едва 140 деца, мерака за спорт не е угаснал, но няма пари за издръжка. Според кмета на Баните Милен Белчев, основен проблем е липсата на треньор, който да поведе отбора и да се бори за допълнителни пари от спонсори. Кметът сподели, че „милее за хокея“, че преди да стане кмет имал частен бизнес и спонсорирал отбора. Категоричен е, че спортът много е помогнал на децата да израснат и да тренират, вместо да се пилеят по дискотеки. Не крие, че много иска да се възроди спортът в Баните и отново да има отбор, но Общината не може изцяло да финансират клуба. Според него обаче, ако се намери човек, който да ръководи и тренира децата, Общината отново ще намери възможност да подпомага хокея.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини