САЩ позволяват на 8 страни да заобикалят санкции и да купуват петрол от Иран

Правителството на САЩ се съгласява да остави осем страни, включително близки съюзници като Южна Корея и Япония, както и Индия, да продължат да купуват ирански петрол, след като повторно наложи санкции на Техеран от следващата седмица, съобщава "Блумбърг", цитиран от "Ройтерс".

Най-големите клиенти на ирански петрол, всички в Азия, търсят освобождаване от санкции, за да могат да продължат да купуват.

Близките американски съюзници Южна Корея и Япония са получили откази заедно с Индия, която разчита в голяма степен на доставки от Иран, но в понеделник официално оповестяват списък на всички страни, които получават разрешение, обяснява "Блумбърг".

Китайски представител коментира пред "Ройтерс", че разговорите с правителството на САЩ продължават и че в следващите няколко дни се очакваше резултат. "Смятаме, че Тръмп ще се съгласи Китай да внася известни обеми, подобно на това, което получават Индия и Южна Корея", коментира анализаторът Клейтън Алън.

Южнокорейското външно министерство отказа да коментира, както и японските официални представители. Друга страна, която търси освобождаване от санкции, е Турция, която взема значителни количества по тръбопровод от съседен Иран.

Турското министерство на енергетиката заяви в петък, че е чувало слухове за освобождаване, но добавя, че не е получило писмено уведомление за каквото и да било освобождаване от купуването на ирански петрол, след като Съединените щати повторно санкционират Техеран на 5 ноември.

Въпреки че се очакваше някои отклонения, цените на петрола паднаха, а фючърсите на Брент спаднаха с 10 цента до 72,79 долара за барел. Анализаторите обаче коментира, че освобождаването на иранските петролни санкции вероятно ще бъде само временно.

"Голдман Сакс" коментира, че очаква износът на суров петрол от Иран да падне до 1,15 млн. барела на ден до края на годината от около 2,5 млн. барела в средата на 2018 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини