Чепеларе отива на протест пред ВСС заради закриването на Районната прокуратура в града

Пореден протест срещу закриването на Районната прокуратура в Чепеларе организират местните хора. Този път чепеларци ще изразят несъгласието си с готвените преструктурирания пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в София.

През последните три месеца Инициативен комитет организира два протеста в родопския град, с настояване ВСС да преразгледа решението, с което Районната прокуратура ще стане териториално отделение на тази в Смолян. Хората блокираха за няколко часа главният път Смолян-Чепеларе, но до сега без резултат. От ръководството на Прокуратурата твърдят, че промените няма да нарушат работата на държавното обвинение и то ще изпълнява всички дейности както и до сега. Целта е да се подобри администрирането на дейността, да се реши проблема с липсата на кадри , както и да се облекчи процедурата при отвод на един от двамата прокурори в Чепеларе.

Според Инициативния комитет, който представлява интересите на чепеларци, решението е немотивирано и противоречи на Закона, както и че не е подложено на обсъждане с гражданите на родопската община.

Във ВАС е депозирана жалба срещу решението на ВСС, както и искане да се спре изпълнението му. Според кмета на община Чепеларе Славка Чакърова ВСС не е спазил предварително оповестения критерий да не се закриват прокуратури, които са близо до големи курорти и до границата, а Чепеларе попада в обхвата и на двата критерия.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини