Астрономи от Харвард: Омуамуа може да има изкуствен произход (видео)

Загадъчният странник от далечния космос, който прелетя край Земята миналата година, може да е извънземен космически апарат, изпратен да изследва нашата планета, предполагат астрономи от Харвардския университет.

Обектът, наречен Oumuamua, Омуамуа, което означава "пратеник, който достига до далечното минало" на хавайски, бе открит през октомври 2017 г. от телескопа Pan-STARRS 1 на Хавай.

Още тогава учените не бяха единодушни какво представлява и какъв е произходът му. Заради траекторията на обекта астрономите първоначално предположиха, че е комета. Но кометите имат ледено ядро и изпускат струи газ и прах. Обектът съвсем нямаше подобни характеристики, оказа се малко след това. Когато Умуамуа започна да се приближава към Земята всички телескопи бяха вперени в него и така се разбра, че космическият обект е с форма на пура, дълга 400-800 метра, с невиждани до момента пропорции - 10 пъти по-дълъг, отколкото е ширината му, червеникаво-кафяв на цвят, вероятно заради космическата радиация. И астрономите го прекласифицираха на астероид. После се разбра, че се движи с 88 км/сек. Никога не е бил наблюдаван подобен обект в Слънчевата система или навлизащ в нея. И най-накрая астронимите го определиха като първият по рода си, от нов клас "междузвездни обекти".

Нов доклад на изследователи от Центъра за астрофизика на Харвард Смитсониън изтъква възможността удълженият тъмночервен обект да има "изкуствен произход".

"Оумумауа може да бъде напълно оперативна сонда, изпратена умишлено в околостите на Земята от чужда цивилизация", пишат учените в статия за Astrophysical Journal Letters.

Теорията се основава на "излишното ускорение" на обекта - неочакваното увеличаване на скоростта му, докато той пътуваше през нашата слънчева система и накрая излезе от нея през януари. Ускорението му не може да се обясни с гравитацията на Слънцето или други обекти по траекторията му.

"Ако се приеме изкуствен произход, една възможност е Омуамуа да е "светлинно платно", носещо се в междузвездното пространство като отломките от съвременното технологично оборудване ", пишат авторите на доклада, което предполага, че обектът може да бъде задвижван от слънчевата радиация.

Докладът е написан от преподавателя в катедра "Астрономия" Абрахам Льоб и учения Шмуел Бийли от Харвард Смитсонианския център по астрофизика. Льоб има публикувани четири книги и повече от 700 статии по теми като черните дупки, бъдещето на Вселената, търсенето на извънземен живот и първите звезди.

В статията се посочва, че на Земята съществуват сходни "светлинни платна".

"Светлинни платна със сходни размери са проектирани и изработени от собствената ни цивилизация, включително проектът IKAROS и инициативата Starshot. Технологията може да се използва за транспортиране на товари между планети или между звезди".

В статията двамата учени теоретизират, че високата скорост на обекта и неговата необичайна траектория може да са резултат от това, че  той вече не е в експлоатация.

"Това би обяснило различните аномалии на Омуамуа, като необичайната геометрия, изведена от неговата светлинна крива, ниското му топлинно излъчване, предполагащо висока отразяваща способност, и отклонението от Кеплерова орбита без никакви признаци на кометна опашка или въртящи моменти."

Учените смятат, че занапред трябва да търсим други междузвездни обекти в нашето небе.

"Вълнуващо е, че живеем в момент, когато имаме научна технология да търсим доказателства за чужди цивилизации", пише в писмото си Льоб. "Доказателствата от Омумауа не са убедителни, но интересни. Ще бъда наистина развълнуван, когато имаме убедителни доказателства", цитират думите му CNN.

Мистерията около космически гост Омуамуа става все по-заплетена, отбелязаха и специализираните издания (вижте видеото).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини