Мирослав Найденов: 17 млн. лв са изплатените компенсации заради птичия грип

Не трябва да се прави компромис с огнищата на птичи грип, но има проблем с унищожаването на птиците. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” бившият министър на земеделието Мирослав Найденов. Той посочи, че към момента са изплатени близо 17 млн. лв. компенсации на стопаните и има съмнения, че бройката на умъртвените животни е манипулирана – над 1 млн. птици.

„Вместо да бъдат изгаряни, масово в момента се прилага от производителите загробване, което може да бъде разровено от кучета, например. Имам съмнение, че при това загробване не се подават съответните данни и се саботира. В момента у нас има четири мобилни станции за унищожаване на животински трупове, при тях има ветеринарни лекари, там отчетността е страхотна, няма как да се излъже, но не се ползват”, коментира бившият земеделски министър.

Найденов заяви, че подсектор птицевъдство е най-силно развитият земеделски сектор –  годишно у се произвеждат 52 млн. бройлера, 6,5 млн. кокошки, 4,5 млн. патици и над 2 млрд. яйца. В бранша са заети над 20 хил. души, а стокооборота е над 0,5 млрд. лв.

„Това е огромен сектор и компромиси по отношение на заболяването не трябва да бъдат правени, има директива на ЕС: В мястото на заразяване незабавно се ликвидират всички птици. Аз разбирам, че протестираха производителите на патки. Те може да имат своите основания, но има 24 огнища в 5 области. Ако не се вземат мерки и не се спре заразата, утре този „птичи грип” може да мутира заедно с човешкия и да бъде смъртоносен”, коментира Найденов.

Според бившия земеделски министър проблем в технологичния процес е най-вероятната причина за попадане на опасния татул в партидите със спанак. Той допълни, че го е притеснил фактът, че пакетажният цех не е регистриран.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини