Започна дарителска акция, Момчиловци трета година събира средства за съселяни с опожарени домове

Най-нужен ще бъде дървен материал за строителството, откриват и даретилска сметка днес

Големият пожар, който се разрази на 10 ноември вечерта, остави без дом три семейства, а в Момчиловци вече тече кампания за набиране на средства, за да се възстанови дома на хората. Когато огънят избухнал, в къщата били шестимата живеещи –  възрастни баба и дядо, двамата им сина със семействата си, а на гости била и внучката с малкото си двегодишно дете.

„В момента пострадалите три семейства са настанени при роднини, къщата се разчиства, но трябва да изсъхне, за да може да се направи оценка на щетите и план-сметка за сумата, необходима за възстановяване и ремонт.“, уточни кметът на селото Сийка Суркова.

Тя допълни, че днес вече стартира и акцията за събиране на дарения в помощ на пострадалите, във всеки търговски обект са поставени кутии, в които ще се събират средства. С решение на Обществен съвет към селото, днес ще се открие и дарителска сметка, на която ще може по банков път да се събират средства.

„За трети път организираме подобна кампания в помощ на пострадали от пожар семейства в Момчиловци, /б.а. през последните три години всяка година гори по една къща в селото, а в акциите освен местните хора, с евключват десетки дарители/. Разчитам основно на местните хора и дарения, днес ще внеса докладна и за еднократна помощ до Общината, каквато се полага на всеки пострадал.“, каза още Суркова. Тя допълни, че тази сутрин вече е пристигнала товарна кола, дарение с дървен материал, който освен парите, ще бъде най-необходим при ремонтните работи за възстановяавнето на постройката.

Изгорял е покривът, третият етаж с цялата покъщнина, първият и вторият са подгизнали от водата и имуществото там също е унищожено. Към момента на пострадалите са осигурени дрехи и храна. Инициативен комитет, чийто представител е голямата спортистка Милка Манева, също започна дарителска акция за събиране на завивки, спално бельо и трайни хранителни продукти.

Веднага след откриването ѝ, ще публикуваме дарителската сметка в помощ на пострадалите хора от Момчиловци!

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини