Кой сложи игли в ягодите

Най-сетне откриха кой е злодеят, поставял игли в ягоди, продавани в австралийските супермаркети – случаи, нашумели от септември т. г.  Това е 50-годишната виетнамка Ми Ут Чин, обвинена за седем случая на умишлено увреждане на продукти. Заплашват я 10 години затвор. Съдът отказа да я освободи под гаранция – включително и заради опасения, че ще иска отмъщение.

Ми Ут Чин пристига в Австралия преди повече от 20 години, след като се измъква от Виетнам с лодка. Доскоро е работила като контрольор на продукцията в една от фермите за ягоди в Куинсланд. Полицията не разкрива името ѝ, но според The ​​Courier Mail това е ферма, която произвежда ягоди под марките Berry Licious и Berry Obsession. Именно в техни опаковки бяха открити първите игли в началото на септември.

Според версията на следствието Ми Ут Чин сложила игли в ягоди, за да навреди на компанията, в която работела. По информация на канал 7 –  News Sidney, жената заявила, че искала да я „унищожи и фалира“. За какво е отмъщавала – засега не е ясно.

Полицията смята, че е поставяла игли в ягодите в продължение на 3 дни – от 2 до 5 септември, но по-късно се появили и имититатори. Това обяснява защо игли са били открити не само в продукти под марките Berry Licious и Berry Obsession, но и на други, както и метални предмети, появили се в ябълки, банани и манго.

Първото съобщение за игли в ягодите в Австралия се появи на 9 септември. 21-годишен жител на Куинсланд погълнал част от игла, оказала се в ягода, и бил приет в болница с остра болка в стомаха. Друга игла попадна в устата на 9-годишно момче, отхапало ягода, но детето не е пострадало.

По-късно игли в ягодите бяха открити и в останалите австралийски щати. В полицията са били получени 186 съобщения, а повечето от тях са се потвърдили. Най-често хората откривали иглата, разрязвайки ягодата.

Властите в щатите Куинсланд и Западна Австралия обявиха награда от 100 000 австралийски долара за информация за „хранителния тероризъм“. Намаляха силно продажбите на ягоди, а търговските вериги почти ги премахнаха от рафтовете в магазините си – както заради слабото търсене, така и от съображения за безопасност. Най-голямата мрежа супермаркети в Австралия – Woolworths, не само спря от продажба марките, в чиито опаковки бяха открити игли, но спря да продава и игли.

Производителите на ягоди в страната понесоха загуби за милиони. Цените на ягодите се сринаха с 50-60%, тонове продукция беше унищожена, а сезонътсе наложи да приключи със шест седмици по-рано от обикновено.

„Заравяме ягодите в земята... Ужасно е. Точно сега, когато е пикът на сезона, когато можем да спечелим“, оплака се през септември по телевизия ABC Джейми Майкъл, шеф на Асоциацията на производители на ягоди в Западна Австралия. В социалните мрежи се появи хаштагът #SmashAStrawb с призив към хората да не спират да купуват ягоди и така да подкрепят местните производители.

Източник: http://clubz.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    ДОЧКА
    0 0
    17:15, 8 май 2020
    На тази трябва да и сложите в ягодите една голяма губерка да и разпори корема
Последни новини