Издадоха международна заповед за ареста на Груевски

Никола Груевски вече се издирва с международна заповед за арест. Избягалия бивш премиер го очаква присъда от две години в затвора. Вчера беше потвъдрено от македонските власти, че Груевски най-вероятно се намира в Унгария. Специалният прокурор Катица Янева очаква неговото скорошно екстрадиране и подчерта, че той ще бъде съден задочно.

„Македония ще използва всички юридически механизми, за да осигури присъствието на бившия премиер Никола Груевски и изпълняването на неговата присъда. Процедурата за екстрадиция ще продължи и се надявам, че Европа ще окаже натиск и той ще бъде върнат", подчерта тя.

Катица Янева припомни, че специалната прокуратура е поискала ареста на бившия премиер още на 12 февруари 2016 г. и след това още веднъж на 30 юли 2017 г. Тя заяви, че властите не трябва да си прехвърлят един на друг вината за бягството на Груевски. 

Европейската комисия отказа да коментира искането за убежище на бившия премиер Никола Груевски в Унгария и припомни, че върховенството на закона е основен европейски принцип. От Брюксел подчертаха, че това е "съдебна процедура, която не трябва да бъде политизирана".

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По това дело бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини