Докато големите градове блокират пътища, в Смолян още не знаят дали изобщо ще имат протест

Социалната мрежа се взриви от всевъзможни коментари на възмущение, призиви за неподчинение и откровен бунт след забраната на планираният автопоход срещу цените на горивата. Заповедта се разпространи светкавично в онлайн пространството, основно в частта, в която той се забранява. В интерес на обективните факти, има и разрешение, но за гражданско събиране  в центъра на града, което далеч не е толкова масово, шумно и рисково, колкото едно автошествие и блокаж на бензиностанции в целия град.

Протестът се „организира“ през последните две седмици във фейсбук от група млади шофьори. Заявлението от тях се подава във вторник/13ноември/ в Общината, в сряда/14 ноември/ автошествието се забранява от Областно пътно управление в Смолян, което е законен стопанин на републиканския път, през който се планираше проявата. Автоколоната трябваше да тръгне в 15.00ч. на 17 ноември с начална точка от входа на Смолян, а после през целия град.

 Мотивът за забраната на Областното пътно управление в Смолян е, че ще се затрудни движението по републиканска пътна мрежа ІІІ-86 Смолян-Стойките, застрашава се безопасността на движението и може да доведе до пострадали участници в движението, пътнотранспортни произшествия и спиране на движението. В писмото от Областното пътно управление –Смолян се посочват и съответните законови разпоредби от Закона за движение по пътищата. 
Тази заповед за забрана определено разпали страстите, но и отслаби енергията на самата организация на протеста, която и без това се набра мудно и без сериозна организация, и в крайна сметка докато цялата страна правеше блокади, в Смолян се умуваше дали и как ще се прави протест. А дали такъв изобщо ще има и къде, все още не е ясно. 

Днес/15 ноември/ кметът на Смолян свиква извънредна пресконференция пред журналисти, темата не е обявена, но опитът показва, че такава се прави при критична ситуация, каквато всъщност са протестите в страната.

Каквото и да стане със "смолянския протест"  обаче на "младите организатори"  трябва да им е ясно едно, с гръмки фрази и псувни в мрежата, Бунт не става. Най-малко трябва да знаят какви права имат по закон и как организирано да се справят с "вратичките" в него за забрани. За това определено се иска повече от лозунги в онлайн пространството и закани срещу колективни субекти като Държава, Закон и Управляващи.

А Субектът Гражданско общество, само виртуален във Фейсбук ли е ?...

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини