Българите в Гинес: Държим цели 71 рекорда, имаме и печален!

сяка година Книгата на рекордите Гинес се обогатява с всякакви постижения – някои наистина впечатляващи, други - абсурдни. Последното издание излезе на пазара в началото на септември и съдържа рекорди, които включват всякакви постижения – от космоса до спортните звезди в Инстаграм

Къде сме ние? По последни данни българите също имаме своя принос и сме записали официални 71 рекорда, пише "Труд".

Последният е от края на месец юли, когато 64-годишният Яне Петков от Петрич подобри рекорд за най-дълго разстояние, преплувано със завързани ръце и крака. В рамките на три часа той измина 3 километра и 380 метра в Охридското езеро и то в чувал.

Постижението му се превърна в истинска сензация и привлече вниманието на световните медии. New York Post го нарече "Човекът-амфибия, който притежава ловкостта на Худини и плувните умения на Майкъл Фелпс".

Сред последните рекорди е най-голямата мозайка от бонбони M&M’s в света, която подредиха служители в българския офис на компанията. Повече от 1 млн. шоколадови бонбона оформиха мозаечно лого с големина от 49,59 квадратни метра и обща площ 161 квадратни метра – колкото игрище за волейбол.

В престижния справочник България е представена най-вече чрез спортни постижения. Рекордите на Румяна Нейкова, Стефка Костадинова, Петър Стойчев, Диана Йорданова ще останат не само в справочника на Гинес, но и в световната история на спорта.

На фона на големите постижения на спортистите ни, в Книгата на Гинес има и печален рекорд. Става дума за най-голямата загуба в историята на хокея.

Това се случва през 2008 година, когато женският ни хокеен отбор е разгромен от състезателките на Словакия. Те вкарват 82 пъти шайбата във вратата на нашите, докато при нас резултатът е нула от началото до края на мача. Статистиката сочи, че опонентките ни са се разписвали на всеки 43 секунди.

Сред най-автентичните български рекорди е този за най-голямата мартеница. Тя е изработена във Видин през 2015 г. и е с дължина близо 17 километра. Работата по нея отнема цял месец.

Варненския барман Пенчо Пенчев също е рекьордьор, който предлага в бара си 2014 коктейла. През 2014 г. той подобри рекорда от 1501 коктейла, принадлежащ на бар в столицата на Шри Ланка – Коломбо.

Най-голямата непубликувана кръстословица в света също е дело на българин – Христо Йоницов. Тя съдържа 93 769 термина, което е близо с 80 хил. повече от предишния рекорд. Кръстословицата се простира върху 1001 листа и е с дължина 300 метра.

Сред последните рекордьори, вписани в книгата, е американецът Джим Арингтън. Той е на 84 години и е ходеща реклама на заниманията с бодибилдинг – негова страст от седем десетилетия насам.

През цялата си кариера като културист е участвал в 62 състезания, от които е печелил 16. На младини му се подигравали, че е кльощав, но физиката му днес буди възторг у почитателите на мускулести тела.

60-годишната американка Аяна Уилямс от Хюстън пък притежава най-дългия маникюр. Тя започнала да си пуска нокти преди близо 23 г. и днес дължината им достига общо 576,4 см.

Твърди, че не се затруднява особено във всекидневните дейности – освен да си вдига панталоните.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини