Откриха грозен космат микроб, нов клон в дървото на живота

Учените наскоро откриха два неизвестни вида микроби в Канада, в проба мръсотия. Екземплярите били толкова необичайни, че изследователите трябвало да реорганизират Дървото на живота, за да направят място за тях.

Микробите принадлежат към групата на хемомастиготите.

Хемимастиготите са наблюдавани за пръв път през 1800 г. Клафицирани са в много общата група протисти (еукариоти, които не са гъби, растения или животни), макар че не било ясно къде точно принадлежат в нея.

Новите ДНК доказателства показват, че те се отклоняват драстично от всички други форми на живот в това супер-царство. Всъщност, хемимастиготите могат да представляват напълно нов клон в дървото на живота, съобщават учените в новото проучване.

Подобно на други хемимастиготи, новооткритият вид има продълговато тяло, с ред подобни на конци израстъци по края. Под увеличение с 3D сканираща електронна микроскопия, създанията приличат на космати семена от тиква.

Чудовище на един милиард години
Странните организми били събрани от Яна Еглит, кандидат-доктор по биология в Университета Далхуси в Канада, съавтор на изследването, докато докато бродела по пътеките в Нова Скотия. Когато тя и нейните колеги са на открито, те почти винаги търсят все още непознати микроби в различниместообитания - „от плажните пясъци край езерата до почвата под краката ни“, казва Еглит.

Нова Скотия е територия на Първия народ Микмак (Mi'kmaq), така че учените дали на единия от новите микроби име на създание в фолклора на Микмак. „Kukwes“ се описва от народа Mi'kmaq като „грозен космат червей“. Новооткритият микроб, наречен Hemimastix kukwesjijk, е ненаситен хищник подобно на това митично чудовище.

Използвайки техника, известна като едноклетъчна транскриптомика, учените изследвали отделни клетки в микробите. Те наблюдавали активността на молекулите на messenger РНК (mRNA), които пренасят информация между стотици гени.

Предишната класификация на хемимастиготи била според размера и формата на техните видими структури. Чрез секвентиране на генетична информация учените успяли сега да ги категоризират с безпрецедентна точност. Те са с уникална позиция в класификацията на другите еукариоти - организми с обвито с мембрана ядро.

„Това е клон от „Дървото на живота ", който се е отделил преди много дълго време, може би повече от един милиард години, и нямахме никаква информация за това“, казва ръководителят на изследването Алистър Симпсън, преподавател по биология в Университета Далхуси.

Изследването сочи неизвестното досега място на хемимастиготите в еволюцията на сложния клетъчен живот - от обединяването на произхода на клетъчната инфраструктура до установяването на взаимовръзки между първите организми на Земята, съобщават авторите на изследването.
Това откритие буквално прекроява нашия клон на „Дървото на живота“ в една от най-дълбоките му точки“, каза Симпсън. „То отваря нова врата за разбиране на еволюцията на сложните клетки - и техния древен произход - доста преди животните и растенията да се появят на Земята“.

Констатациите са публикувани в Nature.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини