Минути преди да се качи на автобус, полицията закопча в Смолян телефонен измамник с над 7 бона и злато

Криминалисти от РУ-Смолян и ОДМВР-Смолян задържаха посредник в извършването на телефонни измами, съобщиха от полицията. Както СмолянБГвести съобщи в петък, последната измама е станала на 23.11.2018г. около 13:00 часа в РУ-Смолян е получено съобщение от 77-годишна жена от Смолян, че неизвестно лице се е обадило на стационарния й телефон и се представило за полицай от криминална полиция. Мъжът ѝ съобщил, че същата участва в телефонна измама и трябва да съдейства на полицията. По този начин я мотивирали да предаде на неизвестно лице 6 000лв. и около 40 грама златни накити. Жената предала парите и златните накити на 60-годишен мъж от Смолян. През цялото време той получавал указания по телефона какво точно трябва да направи, като бил заблуден, че разговаря със съседа си, а всъщност разговарял с един от измамниците.

Също на 23.11.2018г. в РУ Смолян е получено съобщение от от друга смолянчанка, на 74-години, че около 14:15 часа, по същата схема за участие в телефонна измама и нужда от съдействие на полицията, трябва да даде пари. Мъжът я заплашил по телефона, че ще я убие и по този начин я принудил да остави пред дома си всичките си налични пари. Жената предала сумата от 1030 лв. на непознато лице.

Незабавно след получаване на сигналите от двете измамени жени, криминалисти от РУ-Смолян и ОДМВР – Смолян са предприели оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които е задържан 49 годишния К.К. от гр.Кресна. Мъжът е заловен на автогарата в кв. "Устово", където се е опитал да замине с получените от измамите суми. Същият е съпричастен в извършването на телефонни измами и в други райони на страната, като неговата роля е да получи от измамените съответните суми и да ги предаде на лицата, които организират схемата, уточниха от полицията.

СмолянБГвести

Напомняме на гражданите да не се поддават на заплахи по телефона и да не се доваряват ако някой им поиска пари за съдействие на полицията при разкриване на телефонни измами. Няма процедури, при които полицията да събира пари от гражданите чрез обаждане по телефона. В случай на обаждане по телефона от непознато лице с такова твърдение, незабавно се обадете на тел.112 и потърсете помощ.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини