Украйна въведе военно положение

Президентът на Украйна Петро Порошенко се подписа под указ за въвеждане на военно положение, съобщава ТАСС.

Мярката влиза в сила от 14,00 часа киевско време на 26 ноември до 14,25 часа на 25 януари 2019 г. На Генералния щаб е наредено да организира частична мобилизация.

Министерството на външните работи на Украйна ще се обърне с призив към Великобритания и САЩ като държави, които гарантират безопасността на страната съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г. Също така ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ЕС и други приятелски държави и организации.

Министерството на информацията и външното министерство незабавно ще организират информационна кампания относно агресията на Русия сред чуждите правителства и влиятелните политически, икономически и граждански актьори.

Военното министерство и Генералният щаб ще изменят плана за мобилизация на въоръжените сили.

В указа се подчертава, че агресията на Русия е в нарушение на Резолюция 3314 на Съвета за сигурност на ООН от 1974 г.

Украйна ще въведе специален режим за защита на независимостта, целостта и суверенитета на страната.

Решението е във връзка с възникналото вчера напрежение между Москва и Киев. Русия иззе украински кораби в Черно море.

По-рано Порошенко и Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна подкрепиха решение за въвеждане на военно положение в страната за период от 60 дни.

Решението трябва да бъде потвърдено от Върховната рада.

Порошенко призова Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и иззетите кораби до Крим.

Според украинските ВМС шестима моряци са ранени след откриване на стрелба от руската брегова охрана по три украински кораба до Керченския проток.

Свикани са извънредни срещи на НАТО и Съветът за сигурност на ООН. Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди "агресията на Русия срещу Украйна".

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел установяване на претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС "планирана провокация" за налагане на нови санкции срещу Москва. Кремъл твърди, че действията на Русия са в съответствие с международното право заради незаконно навлизане на корабите в руски териториални води.

Русия е задържала 24-ма украински моряци, информира Интерфакс, позовавайки се на комисаря по правата на човека в Русия Татяна Москалкова. Тя добави, че трима моряци са ранени и се възстановяват в болница, но те не са в критично състояние.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в "Туитър", че е обсъдил ситуацията с украинския президент Петро Порошенко.

"Осъждам руското използване на сила в Азовско море. Руските власти трябва да предадат украинските моряци и кораби и да се въздържат от допълнителни провокации", призова той.

"Европа ще остане единна в подкрепа на Украйна", подчерта Туск.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Л-
    л-т николов от с Г извор
    2 -3
    11:25, 27 ное 2018
    Хайде Плевнелиев да свика под знамената русофобите и да заминават за Украйна И да си вземат памперси и повече мокри кърпички А той да запаше сабя и пушка бойлия
  • 2
    14
    14/88
    3 -2
    12:28, 27 ное 2018
    Слава украине!
  • 3
    Дя
    Дядо йоцо
    2 -3
    14:02, 27 ное 2018
    Плевнелиев Плевнелиев къде си сега не се крий под полата на Деса мизернико
  • 4
    14
    14/88
    2 0
    16:14, 27 ное 2018
    Хората не си дават тяхното, ние цял живот си даваме дупетата на блядовете
  • 5
    Цифрич я обясни кои са тези блядове не се крий
  • 6
    14
    14/88
    1 0
    13:42, 28 ное 2018
    Тези, които ни унищожават откакто чичо загуби войната.
Последни новини