Невероятно запазени мумии открити в 3500-годишна египетска гробница

Изображение 1 от 3

    В гробница в некропола Ел-Асасиф в древния град Тива, в перфектно състояние са открити два дървени саркофага с мумии все още в тях.

    "Единият саркофаг е риши (стил с пера) , който датира от 17-та династия, другият саркофаг е от 18-та династия", каза министърът на античността Халед Ал Анани.

    17-ата династия датира от около 1580 до 1550 г. пр.н.е., а 18-та - от около 1550 г. до 1292 г. пр. Хр.

    Не е ясно кой е погребан в саркофага риши, е неясен, но другият, изработен от дърво и боядисан, съдържа тялото на жена, наречена Поу-ю, съобщава Френският институт по ориенталска, който сътрудничи в разкопките. И двата са открити в гробница, означена като TT33.

    Трети саркофаг, черен и сложно декориран в ярко злато, е открит във втората гробница, означена като TT28. Той принадлежал на мъж на име Тау Инкхетиф, който отговарял за мумифицирането в храма на богиня Мут, Световната майка.

    Гробницата на Тау Инкхетиф е богата, със стенописи в ярки цветове, пет маски и около 1000 фигурки ушабти - малки статуетки, погребвани с важни хора, за да им служат в задгробния живот.

    В гробницата ТТ33 са открити и няколко други мумии - вероятно на хора от едно семейство, погребано заедно. Те не са били в ковчези и вероятно погребението е по-ранно, преди около 4000 години, пише ScienceAlert.

    За двете гробници се знае от известно време и преди това са били частично разкопани, но участъците са били блокирани от развалини. Пет месеца са били необходими на археолозите за разчистването на около 300 метра останки, преди да достигмат до TT28, според The ​​Telegraph.

    Разкопките на двете гробници и анализа на тяхното съдържание продължават.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини