Радев ще брани енергетиката ни на срещата за климата на ООН

България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката. Ще работим за запазването на социалните права на работещите в сектора. Това написа държавният глава Румен Радев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Утре, 30 ноември, предстои да приема представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ по тяхна молба, за да чуя мнението на синдикатите, което, убеден съм, ще бъде в съзвучие с вече изразената от мен позиция“, е написал още президентът.

„На 3-4 декември 2018 г. в Катовице, Полша, ще представя позицията на страната ни на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата“, пише президентът и добавя, че България подкрепя Споразумението от Париж 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни.

„В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи. България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора“, подчертава президентът.

„Отстоявам тази позиция от встъпването си в длъжност като президент и я представих на заседанията на Европейския съвет в началото на 2017 г., още преди сформирането на настоящото правителство. По мое указание служебният министър Костова я постави на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, на което страната ни призова за постигане на укрепена схема за търговия с емисии, с ясни и предвидими правила и защита на конкурентоспособността на индустрията“, допълва Радев.

По думите му още тогава България не е приела възможността за ревизия на вече определената цел за намаляване на емисиите. „Заявих категорично тази позиция и на пресконференцията след срещата ми с президента на Полша Анджей Дуда преди няколко дни“, добавя държавният глава.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини