ЕС прие компромисен текст за международните пътни превози

Страните от ЕС постигнаха компромис за реформата в международните пътни превози на среща в Брюксел, съобщи Франс прес.

В преговорите между европейските министри на транспорта си противостояха  два блока страни, обвиняващи се взаимно в социален дъмпинг и в прикрит протекционизъм. Компромисът, който бе приет след четиринайсет часа преговори срещна съпротива от Полша, Унгария, България, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва. Той ще сстане основа за преговори с Европейския парламент преди приемането на нова европейска нормативна уредба.

Текстът предвижда седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина. Те също така трябва да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на четири седмици, както и да правят и минимум пет дни пауза между две серии превози в друга страна.

Франция, Германия и останалите страни, гласували в полза на текста, са разтревожени от конкуренцията на фирми в държави членки, където пътните разходи са по-ниски и успяха да издействат прилагане в международните превози на статута на командирован работник (на когото се заплаща според условията на страната, в която пътува).

Текстът, приет от мнозинството от страните в ЕС, е "голям напредък за хармонизиране на социалните права на заетите в сектора", според френската министърка Елизабет Борн.

Но според нейните колеги от Полша и Унгария, споразумението е "непропорционално", "дискриминационно" и "протекционистично" и ще навреди на конкурентоспособността в сектора.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини