Революционен 10-минутен тест познава имаме ли рак с точност 90%

Учени разработиха унивресален тест, засичащ следи от рак в кръвообращението на пациентите.

Евтиният и прост тест използва променаща цвета си течност, за да разкрие наличието на злокачествени клетки, където и да е в тялото. Резултатите са готови след по-малко от 10 минути.

И макар тестът да е все още в процес на разработка, той представлява радикално нов подход в откриването на рак, който ще направи рутинния скрининг една елементарна процедура.

Тестът е с чувствителност 90%, което означава, че засича коварното заболяване в 90 от 100 случая на рак. Той ще служи като предварителен преглед, а при положителни резултати лекарите ще провеждат по-задълбочени изследвания за уточняване на вида и стадия.

Разработването на теста станало възможно благодарение на откритието на екип от Университета в Куинсланд, че раковата ДНК и нормалната ДНК полепват по метални повърхности по различен начин. Това им позволило да разработят тест различаващ здравите от раковите клетки.

Здравите клетки гарантират правилната си функция като моделират своета ДНК с молекули, наречени метилови групи. Те заглушават ненужните гени и активират необходимите. При раковите клетки, този модел е компроментиран, при тях се активират само гени, които помагат на рака да се развива. Докато ДНК- то в нормалните клетки е осеяно от метилови групи, при ДНК-то в раковите метилови групи се срещат само в малки клъстери на специфични места.

След серия експерименти, учените изобретили новия тест за рак. ДНК- то се добавя към вода, съдържаща миниатюрни златни наночастици. Макар да са направени от злато, частиците придават розов цвят на водата. Когато се добави ДНК от ракови клетки, то полепва по наночастиците по такъв начин, че водата запазва оригиналния си цвят. Когато бъде добавена ДНК от здрави клетки, ДНК-то се свързва с частиците по различен начин и водата става синя.

В момента, за да бъде диагностициран рака, лекарите вземат биопсия от потенциалния тумор. Процедурата е инвазивна, освен това при нея или пациентите трябва да са забелязали бучка по тялото си, или лекар да е разпознал възможните признаци на рак.

Появата на неинвазивен тест, който има потенциала да забележи рака в ранните стадии ще промени напълно начинът, по който пациентите се изследват за заболяването.

ДНК-то в раковите клетки е осеяно с мутации, които активират растежа на различни тумори. Тези мутации се различават в зависимост от типа рак. Един универсален тест не би бил достатъчно прецизен, за да определи точното място или размера на тумора, той обаче ще накара лекарите да се зададат въпроса: има ли рак този пациент?

Нужни са по-нататъшни клинични изпитвания, за да бъде оценен напълно потенциалът на новоразработения метод.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини