45 пожара само за месец в Смолянско и областта, основно заради непочистени комини

45 пожара са регистрирани само през месец ноември на територията на област Смолян, от тях 12 са с материални щети. Огънят е унищожил около 400 кв. м. покривна конструкция, опушени 275 кв. м. стени, повредени мебели, бяла и черна техника на 4 домакинства.

Най-често причина за пожарите е непочистен комин и късо съединение в електрическата мрежа.

Най-голям брой от произшествията-29 са възникнали на територията на противопожарната служба в Смолян. Десет са били огнените инциденти в Девинско, а в останалите райони между 8 в Мадан и по 1 в Пампорово и Баните.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян призовава гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност, които са задължителни, за да се избегнат произшествия по време на отоплителния есенно-зимен сезон.

Сред основните правила са печките на твърдо гориво да се поставят върху негорима подложка, а разстоянието от горими предмети да бъде не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали

Комините трябва редовно да се почистват от нагар, налепи и сажди, а почистването да се извършва само с механични средства, съветват още от службата.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини