Изумителни съвпадения и знаменателни случайности - науката за чудесата

Съвпаденията са съвкупност от обстоятелства, които са толкова непредвидими, че често се свързват със свръхестественото и паранормалното. Историята е съставена от брилянтни действия и е изпълнена с странни "съвпадения", които често изглеждат толкова невероятни, че много хора са убедени в намесата на висши сили.

Математиците описват съвпаденията като вероятности и ги считат за неизбежни, което означава, че има шанс да настъпят. Но ако шансовете са близки до нулата, тогава някои събития могат да изглеждат почти чудотворни.

Дали има някакъв шанс някое от децата родени на 8 януари да бъде толкова велик астроном, колкото е Галилео Галилей? Точно така, Стивън Хокинг, един от най-големите научни умове през цялата история, е роден на 8 януари 1942 г., на 300-годишнината от смъртта на Галилео Галилей. Нещо повече, смъртта му се случила на 139-ия рожден ден на Айнщайн, 14 март, ден на Pi.

Ето и някои от най-сложните и очевидно извънредни съвпадения на историята, които изглежда си играят с математическата (не)вероятност.

Политически случайности

Ромул е основателят на Рим, първият му цар и голям завоевател, а първият император на Римската империя е Август. Когато Римската империя се сромолясва - съвпадение, императорът, който вижда последните и останки, бил Ромулус Август!

Нещо повече, според статия в History.Com, Томас Джеферсън, основател на Съединените американски щати, починал на 50-годишнината от 4 юли, както и Джон Адамс. Следвайки стъпките на тази традиция, основателят и президентът Джеймс Мънро умира пет години по-късно... на 4 юли.

Чингиз хан е най- големият завоевател в евразийския континент, а неговият пряк потомък Амир Тимур (1336-1405) става първият владетел от династията турско-монголски Тимуриди от 1370 до смъртта си. На 20 юни 1941 г. археолозите от СССР открили гробницата му и надпис: "Който отвори моята гробница, ще отприщи по-ужасен нашественик от мен." Според Fascinate.Com, "два дни по-късно нацистите започнали нахлуването си в СССР с операция Барбароса".

Астрономическа синхронизация

В небето ни редовно виждаме съвпадение -  слънцето и луната имат почти еднакъв видим диаметър. И това е много ценно, защото при слънчево затъмнение може да се наблюдава ефекта на слънчевата корона. Нещо повече, въпреки че тяхната материална конституция е напълно различна, Луната и облаците на дневна светлина имат еднакъв цвят и яркост. Още небесни съвпадения са изложени в книгата "Двигателите на нашето изобретателност" на Джон Х. Лиенхард, лектор по машиностроене и история в Университета в Хюстън, който разкрива очарователното съвпадение при раждането и смъртта на Марк Твен.

На 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури, когато Марк Твен е роден, Халеевата комета свети в небето. Тя се появява близо до Земята на всеки 75 години. За следващото ѝ идване през 1909 г. Марк Твен е живял 74 години, а през 20-те си години той предрекъл, че при смъртта му, подобно на неговото раждане, кометата ще се вижда в небето. Той е цитиран като казва: "Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата кометата. Всемогъщият каза без съмнение: "Ето сега тези два необясними лукави; те изгряха заедно, трябва да си отидат заедно". Марк Твен починал от сърдечен удар на 21 април 1910 г., само 12 часа след появата на Халеевата кометата.

Следващата главоблъсканица - масата на Великата пирамида е почти шест милиона тона. а ако умножим това по сто милиона, ще получим приблизителната маса на Земята. Освен това, точните географски координати на Голямата пирамида в Гиза са 29,9792458 ° N и скоростта на светлината е 299,792,458 метра в секунда. На пръв поглед тези факти изглеждат прекалено точни, за да бъде просто съвпадение, но ако се подходи към това рационално, попадаме в нова територия. В нея изключително слабовероятните неща задължително се случват.

Скептичните инструменти на синхронизацията и серийността (Serendipity)

На първо място, древните египетски строители са измервалии в лакти, между 444 мм и 529,2 мм. Измерването в метри става официално през 1700-те и системата за точни географски координати, едва когато хората стоплят, че Земята е кълбо. Съвпаденията с Великата пирамида съвсем не биха се получили без тези системи за измерване и координати. И доколкото древните египтяни очевидно не са ги имали за цел в грандиозния си градеж, това са невероятни, но съвпадения

MetaBunk твърди: "Съвпадението на последователности от пет цифри не е особено странно или необикновено. Хората, които печелят от лотарията, съвпадат по-дълги последователности числа. Понякога числата просто съвпадат без каквато и да е връзка."

Хорас Уолпол (1717-1797) е член на Британската камара на общините през 18 век, който имал навика да "намира това, от което се нуждае, точно когато му трябва". Уолпол даде името си на невероятната си способност да открива неочаквано неща "серийност" (Serendipity), което означава "намиране на нещо с информирано наблюдение" (сянка, както го нарича той) и случайно. Според една статия на Coincider.Com "Основните съставки на серийността са късмет, случайност, активно търсене и информирано наблюдение."

Измерването на вероятността или вероятността за съвпадение позволява разграничение между съвпадения и причинно-свързани събития. Парадоксът на теорията на вероятностите се използва за прогнозиране на "резултатите" от голям брой отделни събития, въпреки че самите те може да са непредсказуеми. Швейцарският психиатър Карл Юнг и Волфганг Паули, роденият в Австрия швейцарски и американски теоретичен физик, теоретизират, че забележителни съвпадения се случват чрез "синхронизма", който те определят като "каузален" свързващ принцип. В теорията на "синхронизма" на Юнг-Паули се казва, че докато съвпаденията нямат явна причинно-следствена връзка, техните събития заедно имат значение за наблюдателите. За да се превърне в "синхронизъм", очевидно несвързани събития трябва да бъдат "малко вероятно да се случват заедно случайно".

Въпреки че Юнг и Паули са два от най-светлите умове на човечеството, тяхната теория често се поставя под съмнение, защото ако се е случило нещо, трябва да е имало вероятност да се случи, без значение колко малки са шансовете за тази възможност. Според изследователите Дейвид Лейн и Андреа Дием Лейн в книгата им от 2010 год. "Desultory Decussation": "Където законът за чудесата на Литълууд отговаря на синхронизма на Юнг, скептиците твърдят, че това, което човек възприема като "синхронизъм", е само случай на апофизия, тенденция за погрешно възприемане на връзки и значение между несвързани неща и че вероятността и статистическата теория, представена в закона на Литълууд, обяснява такива "възприемани" забележителни съвпадения."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини