Асеновград е сред общините, които ще получат от ЕК ваучери за безплатен високоскоростен интернет

Сто и тринадесет български общини, ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Сред тях е и Асеновград. Други общини от областта, които ще получат ваучери по WiFi4EU, са Пловдив, Марица, Раковски, Садово, Стамболийски и Хисаря.

Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс. Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати. Основният принцип за избор на победителите „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер, в случай на оттегляне на някоя община.

До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Списъкът с всички печеливши български общини е публикуван на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини