Първите звуци и картина от Марс, записани от InSight (видео)

НАСА публикува първите звуци и снимки, изпратени от апарата InSight.

InSight, (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) кацна успешно на Марс на място, наречено Елизиум Платиниа на 26 ноември след 6 месеца пътуване през космоса.

Апаратът трябва да "слуша" за сеизмична активност на Червената планета. Но звукът, записан от сензорите на InSight's на 1 декември, обаче, е от марсианския вятър, който предизвиква вибрации у соларните панели на апарата, НАСА определят, че скоростта на вятъра е била 16 до 24 км/ч.

Записът не е бил планиран, според съобщение на ръководителя на мисията.

"Но едно от нещата, които мисията ни е посветена, е измерването на движението на Марс, и естествено това включва движение, причинено от звукови вълни".

Космическият апарат е оборудван с два сензора: един за налягане на въздуха и един сеизмомер за измерване на земни движения.

Сеизмометърът се задействал от вибрациите на вятъра по слънчевите панели на InSight, което според НАСА приличат на "гигантски чифт уши", щръкнали отстрани.

"Слънчевите панели от страната на реактора реагират на колебанията в налягането на вятъра", каза Том Пайк, който е част от научния екип на InSight.

Сега сеизмометърът е част от InSight, но скоро ще бъде поставен на повърхността на Марс и ще бъде покрит със защитен купол, за да измерва по-добре трептенията на планетата, познати още като "марсотресения". В крайна сметка учените се надяват да разберат повече за вътрешността

Звукът, записан от InSight, е в долната граница на чуваемото от хората и еветнуално могат да го чуят тези с добри слушалки или колони.

НАСА включва във видеото редактирана версия, в която звукът е вдигнат с две октави, за да бъдат забележим за човешкото ухо.

НАСА публикува и "селфи", на което се вижда камерата с инструментте и роботизираната ръка на InSight на фона на марсианската повърхност на Elysium Planitia. Цветно калибрираната снимка е от 4 декември 2018 г. а преден план медно шестоъгълно покритие защитава инструмента за сеизмичния експеримент за вътрешната структура (SEIS), сеизмометър. Сивият купол зад SEIS е щитът - термичен и срещу вятър, които ще бъде поставен над SEIS. Отляво има черен цилиндричен инструмент - сондата за измерване на топлообмен и физически свойства (HP3). HP3 ще пробие до 5 метра под повърхността на Марс, измервайки топлината, отделена от вътрешността на планетата. Вдясно може да се види малка част от единия от двата слънчеви панела, които помагат за захранването на InSight и част от UHF комуникационната антена. Credit: NASA/JPL-Caltech

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини