Стърджън: Британското правителство сега трябва да се маха

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън излезе с изявление, в което разкритикува остро британския премиер Тереза Мей, че поставя интересите на Консервативната партия преди интересите на хората и техния жизнен стандарт.

По-рано днес министри и говорител на Даунинг стрийт потвърдиха, че гласуването ще продължи, но след това бе съобщено, че Тереза Май ще отмени вота и ще се отправи към Брюксел, за да отвори отново диалога между правителството и ЕС.

"Ако приемем, че тези информации са точни, това е повратен момент и акт на жалко малодушие от страна на правителството на консерваторите, което излезе от пътя и сега се разпада в пълен хаос. Това е окончателно доказателство, че интересите на дълбоко разделената Консервативна партия означават далеч повече за премиера от работните места и стандарта на живот на хората. Това е непростимо бягане от отговорност, а британското правителство сега трябва да се маха от пътя и да позволи на други да поемат властта", подчерта Стърджън.

Тереза Мей ще говори пред британския парламент в 17:30 часа, като се очаква официално да обяви, че гласуването за нейното споразумение за Брекзит се отменя.

От своя страна премиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че няма да има споразумение за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без правно обвързващ защитен механизъм, който предотвратява твърдата граница на ирландския остров.

Варадкар повтори позицията на Европейската комисия, подчертавайки, че няма да е възможно да се възобновят преговорите за Брекзит. Той повтори, че споразумението, което вече е постигнато между двете страни, което включва защитен механизъм за ирландската граница, е "единственото споразумение на масата" за преговори.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че Брюксел няма да предоговаря споразумението за Брекзит с Лондон, потвърждавайки отново, че споразумението, което е на масата, е най-доброто и единствено възможно.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини