Китайски съд блокира продажбите на iPhone

Китайски съд блокира продажбите и вноса на повечето модели iPhone на Apple по искане на американския производител на чипове Qualcomm за нарушаване на патенти. Административният съд в град Фучжоу е решил, че компанията е нарушила два патента, притежавани от Qualcomm. Това може да доведе до несигурност върху бизнеса на Apple на важен и критичен пазар по време на трънливите търговски отношения между САЩ и Китай, пише Wall Street Journal. Решението на съда е четири китайски филиала на Apple да спрат незабавно да нарушават два патента чрез внос, продажба и оферти за продажба без лиценз в Китай на моделите iPhone от 6 до X, се казва в съобщението на производителя на полупроводници.

Решението на китайския съд за интелектуална собственост от 30 ноември, което не се отнася до новите модели iPhone, започнали да се продават тази година, е първото от най-големия световен пазар на смартфони, който се стреми да ограничи продажбите на смартфоните на Apple в страната.

Дълги опити

Qualcomm се опитва да забрани продажбите на iPhone в Китай повече от година, след опит за забрана в САЩ. Тези забрани са само част от продължителната съдебна битка между двете компании. Според информационната агенция „Ройтерс“ съдът е постановил, че Apple нарушава софтуерни патенти, притежавани от Qualcomm, които са специално свързани с преоразмеряването на картини и управлението на приложения, което означава, че Apple може лесно да актуализира софтуера си, за да заобиколи съдебната заповед.
В изявление, публикувано от „Ройтерс“, Apple заявява: „Действията на Qualcomm за забрана на нашите продукти са още един отчаян ход на компания, чиито незаконни практики са обект на разследване от регулаторните органи по целия свят."

Независимо от това, Qualcomm е твърдо решена в позицията си: „Apple продължава да се възползва от интелектуалната ни собственост, като същевременно отказва да ни компенсира“, заявява Дон Розенберг, генерален съветник на Qualcomm. Тази юридическа победа за Qualcomm може да означава, че напрежението между двете компании ще продължи да се увеличава.
Очаквано след новината акциите на Apple се понижиха в началото на търговията на Уолстрийт, но към края компенсираха спада си и приключиха с леко повишение.

Източник: http://www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини