Н.Пр. Анатолий Макаров за диалога между Русия и България, военните бази и газопровода

Идеята да се демонизира Русия е много стара, обвиняват ни за всичко, заяви руският посланик. Днес той отговори на въпроси на журналисти по време на Дружествена беседа, организирана от Руския културно-информационен център

Догодина се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Посланик Макаров припомни, че още през 1903-та година Софийската управа е взела решение в града да има бюст-паметник на граф Игнатиев и ще бъде добре, ако най-сетне тези планове бъдат реализирани и паметникът бъде поставен на улица "Граф Игнатиев".

Идеята да се демонизира Русия е много стара, обвиняват ни за всичко - така посланик Макаров коментира обвиненията за руска следа в протеста на "жълтите жилетки" във Франция.

Най-важното е да има диалог между руската и българската страна, тогава могат да бъдат изгладени всички противоречия, каза още посланик Макаров, цитиран от БНР.

Той коментира и темата за отношенията с Украйна.

Бази на НАТО

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София. Това подчерта пред журналисти посланикът на Руската федерация у нас н.пр. Анатолий Макаров, цитиран от bTV.

„Какво мислите – че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия договор и решенията, които взимате и изпълнявате, идват в София и са в рамките на сътрудничеството с НАТО“, обясни дипломатът.

Макаров допълни, че и нашата страна е тази, която решава кой да влезе в акваторията й в Черно море: „Винаги сме били убедени – това сме го обсъждали и с вашия премиер Бойко Борисов, че Черно море трябва да бъде море на мира и приятелството”.

 

Той призна, че е чувал за предложение за изграждане на натовска база край Варна или Бургас, като отбеляза: „Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения“, защото НАТО е структура, насочена срещу Русия.

Газовата тема

Анатолий Макаров подчерта, че все още няма официална договореност за разклонението на газопровода „Турски поток”.

„Вече чух, че са го нарекли „Български газопровод“, но от гръцка страна също чух да го наричат „Гръцки поток“ (…) Знаете, ние имаме два варианта – или България, или Гърция. Не знам откъде ще мине… Принципно, аз считам, че преминаването на газопровода през територията на България е приоритет за руската енергетика”, посочи Макаров.

Посланикът допълни, че на срещата на Алексис Ципрас с Владимир Путин гръцкият премиер е декларирал интерес Атина да плати парите за газовото трасе.

В отговор на въпрос дипломатът коментира, че Русия няма притеснения от участието на САЩ на газовия пазар чрез доставки на втечнен газ. По думите му така суровината излиза по-скъпо, отколкото предлаганата от страната му.

Макаров призна, че Русия също се интересува от технологията, но на този етап приоритет са газопроводите.

Посещение на Путин в България

Не може да има такава официална визита без конкретна цел или повод, цитира "Фокус" думите на руския посланик. Той допълва, че вижда основателни причини руският президент да посети страната ни. Предложение е било отправено от президента Румен Радев и от премиера Бойко Борисов, но няма конкретни договорености по дипломатически канали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини