Франция наложи най-високото ниво на заплаха от тероризъм

Френското правителство повишава нивото на заплаха от тероризъм до най-високото. Властите подсилиха контрола по границите и патрула на всички коледни базари във Франция, съобщава Франс24.

Стотици полицаи, два хеликоптера, елитни части и войници преследват нападателя от Страсбург. Терористът от Страсбург е бил известен на френските власти като радикален ислямист. Името му е Шериф Шекат и е на 29 години. Шекат уби трима души и рани още най-малко 13 души при стрелба близо до прочутия Коледен базар в Страсбург.

Има индикации, че туристическия сектор в Страсбург може да бъде засегнат от атаката. Хотел "Клебер" на централния площад отменя резервации.

"Имаме много обаждания и имейли за отмяна на резервациите. Ще ни засегне тежко", каза рецепциониста Елена Бона пред "Ройтерс".

Кметът на Страсбург Ролан Рис заяви, че коледният пазар ще остане затворен днес.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе увери, че не е необходимо правителството да обявява извънредно положение.

Правителството на Германия съобщи, че засилва контрола по границата, но няма да променя нивото на заплаха в страната. Германия няма информация, която да показва, че нападателят е свързан с ислямски тероризъм, обяви говорител на вътрешното министерство.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини