Нелия Маринова с отличие „заслужил адвокат“ от колегията в Смолян

    Нелия Маринова е най-дълго практикуващият адвокат в Смолянска област, цели 40 години тя работи в бранша – от първия ден на юридическата си правоспособност през 1978 г. до днес. Специализирана е в наказателни дела, утвърден професионалист е в граждански и търговски дела.  В годината на навършване на 4-те десетилетия практика, адв. Маринова получи две награди и то от колегията, което е високо мерило за оценка и признателност.

    Последната награда е „заслужил адвокат“ от колегите ѝ от Смолян, връчват ѝ я броени дни след националното отличие на Висшия адвокатски съвет в края на ноемеври тази година.  „Признателна съм за наградата, най-вече на колегите от адвокатския съвет, които ме оцениха. Нямаше да я имам, ако те не бяха решили, че я заслужавам – като работа, която съм положила – като председател на адвокатския съвет, на дисциплинарния съвет преди това и като секретар на колегията. Както и за дългогодишната ми адвокатска практика. “, казва в интервю за СмолянБГвести адв. Маринова и не крие, че всичко това ѝ е коствало много труд.

    „За 40 години хиляди човешки съдби са минали през мен, много случаи професионални и е радостно, че все още съм работоспособна, и съм успяла да се съхраня“.

    Разликата в професията сега и преди години, когато започва да практикува тя определя като огромна. „В началото делата бяха повече, но много по – лесни. Исковата молба пишехме на страничка или две, в момента писмената работа и е много по-сложна. Когато започвах, не ми се налагаше да работя в почивните дни, гледах си децата, а сега няма събота и неделя, в която да не съм в кантората. “, признава Нели Маринова и скромно определя заслужените награди много повече като продукт на своето трудолюбие, от колкото на амбицията.

    Споделя също, че сега и клиентите са мнителни и не оценяват директния отговор, че не си струва завеждане на делото в съда, с което им пести напразни харчове, но те смятат за липса на адекватност от юриста.

    „Хората станаха по-нервни, по-агресивни, в началото бяха по-признателни на адвоката за това, което е свършил. Сега идва с проблема и ако му кажеш, че няма смисъл да се води дело, защото си преценил, че няма да успее в съда-вече не гледа с добро око на теб. И си отива недоволен. “, казва юристът със страст към наказателните дела, но с богат опит и в гражданските.

    „От студентка обичах наказателното право, до сега е най-любимата ми част. При мен идват основно за бракоразводни дела, домашно насилие, имотни спорове, трудови спорове. Работиш това, за което те търсят, градчето ни е малко и не можеш да си позволиш тясна специализация, каквато има в големите градове. Изхождайки от моята практика, смолянчани най-често се съдят за имоти, бракоразводните са намалели съществено, защото повече вече живеят на съпружески начала. Административни дела също има – недоволни граждани от актове на администрацията и се жалят в административния съд. “, обобщава естеството на правните казуси, с които основно се сблъсква в ежедневната си работа.

    Адвокатът са най-дълъг стаж в цялата Смолянска област не крие, че 115 авдокати за областта са много, а за около 65-те практикуваще в областта, няма достатъчно работа. „За град и район, с намаляващо население, са доста на брой. Според мен, не за всички колеги има работа, това е проблем. От друга страна, всеки доказва себе си – клиентите продължават да го търсят. “

    А каква е нейната тайна – за най-дългогодишна и активна до днес практика, адв. Маринова споделя "Основното е да подходиш с внимание – към човека и към случая."

    „Всеки случай е строго индивидуален, не можеш по един и същи начин да го решаваш. Някои идват, да ти разкажат съдбата си и ти си длъжен да го слушаш, въпреки че не касае видимо делото. Защото в многото думи могат да ти кажат нещо, което да ти е много полезно по-нататък за успешното му решаване. Първото и основно нещо е да подходиш с внимание, да се задълбочиш, да разбереш какъв точно е проблема. След това да търсиш практика, да се справиш със закона и да положиш максимални усилия, за да приключи благоприятно случая“.

    Адв. Маринова не крие, че заради кариерата е направила жертви, чете ежедневно,  работи в почивните дни, радва се на успеха, но не прави трагедия от загубата. „Ощетила съм децата си докато бяха малки, работех до късно, мисля, че не им отделих нужното внимание, на семейството и съпруга ми, това ми костваше в личен план. От друга страна човек се чувства удоволетворен когато получава признанието на хората, които са му се доверили. Когато, полагайки максимални усилия, се увенчават с успех в съда, това ме радва. Има колеги, които всяка загуба в съда приемат като абсолютна загуба, преживяват го, млади колеги, които са много кадърни и амбициозни, но не всички дела се печелят. Много труд е нужен, изключително много, непрекъснато се мени законодателството,  непрекъснато трябва да четеш и да следиш промените. “, казва адвокатът с най-дълъг професионален стаж от Смолян, който получи най-цената професионална награда – оценката на колегията.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини