Родопски ветеран от Втората световна война стана на 100 години

Родопчанин, участвал във Втората световна война, навърши век и получи поздравления за вековния юбилей. Столетникът Димитър Антимов Хаджиев от девинското село Осиково е роден на 02 януари 1919 година и в добро здраве посрещна кмета на Община Девин Красимир Даскалов, заместник- кмета Владимир Солаков, кмета на родното Осиково Велин Палигоров и представители на Съюза на ветераните от войните от Смолян.

Жилавият родопчанин рядко боледува, още сам премита двора и макар да върви с бастун, редовно обикаля из селото и ливадите, където помага на близките си, които гледат животни. Бай Димитър от дете е бил овчар, а през Втората световна война е мобилизиран и участвал в битки в Гърция и Унгария. Спомените за войната го разплакват, но най-много тъгува защото от всички фронтоваци, с които е поддържал връзка, само той е останал жив.

Ветеранът получи почетен знак от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а кметът Красимир Даскалов му връчи специален поздравителен адрес от общината, заедно с почетен плакет. „Да празнуваш столетие е знак за това, че сърцето ти е призвано да побере повече мъдрост, любов и познание от всеки друг. Да празнуваш столетие е още един повод да си кажем, че всеки миг от живота е ценен и всяка мечта си заслужава. Честит юбилей!“, се казва в поздравителния адрес. Кметът на селото Велин Палигоров почете столетника с шампанско, шоколадови бонбони и албум на селото. Според осиковският кмет юбилярът е единственият столетник, макар в селото да има много възрастни хора.

Дядо Димитър е вдовец, има 5 дъщери и един син, от които се радва на 9 внука.
През вековния си живот е минал много, но винаги е живял просто-без алкохол и тютюн, работил е много и под стриктен режим.

СмолянБГвести.нет

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини