Днес се отпива от Богоявленската вода, тя се пази през цялата година

Изображение 1 от 2

    Днес е  Богоявление, а в деня преди големия православен празник, наречен Водици, в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян бе отслужена св. божествена Литургия с последвал Велик водосвет, който се прави само два пъти в годината – на Йордановден и в навечерието на празника - 5 януари.

    Архимандрит Висарион тържествено отслужи Велик водосвет, символизиращ кръщението на Иисус Христос в река Йордан от св. Йоан Предтеча.

    При всяко потапяне на Кръста във водата със  специални молитви се призовава Бог да дойде в храма чрез слизането на Светия Дух, за да освети тая вода, да обнови духа на нашата природа, да даде на всички, които се докосват до нея или се причастяват с нея, освещение, здраве, очистване и благословение.

    Водата от Великия водосвет се пази цяла година-тя е за здраве, за душевно спасение, за мир и за благополучие. От нея трябва да се отпие сутринта на Йордановден, а след това може да се вземе нафора. Тази вода е лечителна и спасителна,  подобна е на водата при светото Тайнство Кръщение. Тя се ползва и на Преждеосвещената   св. Литургия през първата сряда след Сирни Заговезни, която тази година е на 13 март, преди да се вземе нафора,  но постът трябва да се продължи до  Тодорова събота или Неделя Православна, когато може да се пристъпи към Свето Причастие.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини