16 °C

След сигнал от болницата, социалните дадоха новородено в приемно семейство, майката го иска обратно

Социалните служби в Смолян отнеха новородено момченце от самотна майка и го дадоха за отглеждане в приемно семейство.

Малкият Александър е роден на 11 декември 2018 година, а 26-годишната Симона Алексова е самотна майка. Преди да роди от социалната служба правят посещение и виждат, че тя живее заедно с майка си Ана Хаджийска, възрастната си баба и двамата си братя в стара къща в махала Речани на смолянското село Арда. Къщата е стара и разполага с по една стая на два етажа, а 4 човека живеят в едната стая на първия етаж. Бебето е родено преждевременно със секцио по медицински показания и след престой в кувьоз не е върнато на майката.

Според социалните, сигналът в отдел „Закрила на детето“ (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) – Смолян е постъпил от Неонатологичното отделение при МБАЛ – Братан Шукеров на 17 декември 2018 г. , защото е устаноевно,  че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, а персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото. Социален работник посещава майката и от проведения с нея разговор установява, че не разпознава потребностите на новороденото.

Младата майка Симона иска малкият Александър да ѝ бъде върнат. За това настоява и майка ѝ Ана. Според тях те имат условия за отглеждане на новороденото, купени са кошче, столче, дрехи и други необходими вещи.

Според кмета на село Арда Недко Юруков обаче, те нямат условия за отглеждане на новородено, затова бебето е дадено в приемно семейство за 6 месеца, но не е отнето от майката. „По-добре е да бъде в приемно семейство детенцето. Те наистина нямат условия за отглеждането му, дърва за огрев нямат, бойлер също няма, вратите са без брави и не могат да се затварят. Дадохме им вар да варосат поне стаята, но и това не направиха. Нека си подобрят битовите условия за живот и тогава може да ѝ върнат детето. “, коментира още кметът на Арда и допълни, че Симона е получила 200 лв. еднократна помощ след раждането.

Бабата на детето няма постоянни доходи, работи на повикване в къщи за гости и семейни хотели в селото, но според местни хора, каквото припечели харчи за алкохол. Симона също няма доходи, преди време работила към кметството по програма за временна заетост, но не била особено активна. Симона има завършен 12-и клас, но няма диплома за средно образование, а единственият постоянен доход е пенсията на прабабата в семейството.

СмолянБГвести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини