Движението на овце и кози в Ямбол, Бургас и Хасково е вече разрешено

Забраната за движение на дребни преживни животни и продукти от тях на територията на областите Ямбол, Бургас и Хасково, отпадна.

Със заповед на Българската агенция по храните рестрикциите бяха наложени преди година заради огнищата на чума в стопанства в тези региони след решение на Европейската комисия.

От агенцията уточняват, че срокът за надзор и превенция на болестта в засегнатите области, е изтекъл в края на декември 2018 година, което е довело и до облекчение на забраните.

Заболяването беше  констатирано за първи път в Европейския съюз. То е пренесено от съседна Турция, където е имало бум година по-рано.  като превенция в хасковска област заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова, която е ветеринарен лекар по професия, започна прлез лятото на миналата година информационна кампания за мерките, които местните стопани трябва да вземат за предпазване от чумата в стопанствата си. 

Според Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, от 9 януари овцете и козите, които се отглеждат в населените места на общините: Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол и населените места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цяла България, но след клиничен преглед. Той трябва да бъде извършен 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство за това официален ветеринарен лекар.

Същата мярка се прилага и при движение на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в рамките на цяла България, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане. Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цяла България.

Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини