Анкара не се поддава на американския натиск

Турция няма да купи американски противовъздушни ракети „Патриот“, ако САЩ поставят условие за анулиране на сключения договор с Русия за доставка на ракетните системи С-400. 
„Договорът за С-400 вече е сключен. Можем да се договорим с американците за системите „Патриот“, но само ако не поставят условие да се откажем от С-400.“, заяви в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от НТВ. 
Миналият месец държавният департамент одобри продажбата и САЩ направиха формално предложение на Турция за доставка на 80 ракети „Патриот“ и 60 ракетни прихващачи ПАК-3. Турските медии съобщиха, че предложеният от САЩ контракт  изрично поставя условието Турция да се откаже от руските ракети.    
След продължителни преговори с Москва миналата година Анкара сключи договор за руските системи С-400, първата партида от които ще бъде дислоцирана на турска територия през октомври. Вашингтон се опита всячески да предотврати сделката като американският Конгрес дори блокира доставката на 100 бойни самолета Ф-35 за Турция. 

По сходен начин САЩ се намесиха и в аналогичната сделка между Русия и Индия за С-400, изнудвайки индусите паралелно да закупят американски самолети Ф-16.

Турция и Индия удържат на американския натиск отстоявайки правото си сами да избират доставчиците на оръжия за своята отбрана. В този смисъл през септември м.г. президентът Ердоган подчерта: „Не се нуждаем от разрешение от когото и да било“ за да купуваме С-400.            

   Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини