Корнелия Нинова в Смолян: "Визия за Родопите" е специална програма за спасяване на региона

Днес председателката на левицата Корнелия Нинова пристигна в Смолян за среща с гражданите, а от родопския град партията стартира обиколките си из страната, за да представи новата програма на левицата „Визия за България“ приета вчера на Национален съвет. В тази програма има специална част, която касае виждането на социалистите как да се спасят обезлюдяващите Родопи. На практика партията стартира предизборна агитация, заявявайки какво ще направи, ако спечели изборите. Нинова не уточни за кои избори става дума, но категорично заяви, че БСП ще продължи да използва всички механизми, за да предизвика предсрочни парламентарни такива.

Председателката на столетницата заяви, че програмата „Визия за България“ ще бъде представена във всяка една област на страната до местните избори, но символно започва от Смолян, който по думите ѝ е регион с огромен потенциал, но загива, а показателите са изключително тежки.

„Първата партия сме, която излиза с програма за развитието на страната и виждане на къде трябва да върви Европа през следващия мандат на европейския парламент. За нас ГЕРБ е проваленото настояще и затова предлагаме разговори и действия за бъдещето. “ Нинова обобщи, че „Визия България“ е приет като документ още през юли 2018г, но е създадена след около 500 срещи и 950 предложения от цялата страна.

„С тревога отбелязвам, че Смолян от процъфтяваща област и невероятна природа е превърнат в град със затихващи функции. Това е най-бързо обезлюдяващата област, дори по-тежки са показателите от Северозападна България. От 2000 година до сега 35 хиляди души са напуснали областта, това е страшна констатация. 48% от населението в областта е на прага на бедност и е в риск от социално изключване. За област с такива възможности за икономика, това е убийство, Смолян може да се развива и по друг начин – със стимулиране на икономиката чрез преференции. “

Като пример част от идеите за Родопите са: намалени данъци, нулеви ставки за инвестиционни проекти, укрепване на човешкия ресурс, жилища и стипендии за младите.  „Кадри няма, а те напускат областта, затова предвиждаме жилищна програма за млади семейства-500 жилища, които биха коствали около 30 милиона лева, стипендии за младите хора, които са от района, да се обучават и да се завръщат тук. “

Сред възможностите за съживяване на региона Нинова изтъкна обновяване на инфраструктурните проекти и трансграничното сътрудничество, като в областта на туризма е разработена специална програма, за развитие на целогодишен туризъм чрез използване на даденостите на региона – минерални извори, гора и природа.

„Започнахме от тук символно – защото е област с възможности и изключително тежки показатели. Една от причините за това е управлението на ГЕРБ в последните години, това е една поробена област от една групичка, която държи бизнеса, плаши администрацията, плаши хората по малките общини и селата, че ако не са с ГЕРБ, семействата им ще бъдат преследвани и уволнявани. Това е съвременен феодализъм и робство. Ето на това сме категорично решени да сложим край. Гласувайте за когото искате, но бъдете свободни хора, не се страхувайте, че могат да ви причинят с това, което ви заплашват. “, синтезира посланието си към гражданите на Смолян, с които по-късно председателката на БСП се срещна в залата на планетариума в града.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини