Тереза Мей: Неосъществяването на Брекзит ще бъде катастрофална загуба на доверието в демокрацията

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ако Брекзит не бъде осъществен, това ще бъде "катастрофална и непростима загуба на доверието в демокрацията".
 
Два дни преди ключовото гласуване в Камарата на общините на нейната сделка за Брекзит обаче стана ясно, че междупартийта група от депутати планира промяна в правилата на парламента, така че в случай, че сделката бъде отхвърлена, депутатите да поемат функците на правителството. 
 
В статия в "Сънди експрес" Тереза Мей отправя пламенен призив към депутатите да подкрепят сделката й, като отбелязва, че ако това не стане, рискът Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка или Брекзит изобщо да не се случи ще бъде голям.
 
В същото време от Даунинг стрийт изразиха тревога от перспективата депутатите да поемат контрол по делата за Брекзит, ако сделката бъде отхвърлена във вторник.
 
"Сънди таймс" информира днес, че депутати от целия политически спектър планират промяна в правилата на Камарата на общините, която да им позволи при провал на сделката на Мей те да поемат отговорността за Брекзит.
 
По този начин депутатите, а не министрите ще поемат парламентарните дела без участието на премиера. Реална последица от това би било депутатите законово да принудят правителството да отложи Брекзит след определената дата 29 март. До момента се смяташе, че единствено министрите могат да удължават 2-годишния процес при задействането на член 50 от Лисабонския договор.
 
В понеделник дебатът по сделката на Мей ще бъде подновен в Камарата на общините.
 
Повече от 100 депутати от Консервативната партия на премиера и северноирландските юнионисти обаче смятат да се противопоставят на сделката, което предвещава загуба за Тереза Мей.
 
Лейбъристите също ще гласуват против сделката на Мей, но техният лидер Джеръми Корбин все още не желае да подкрепи призивите за втори референдум, предпочитайки провеждане на общи избори, ако сделката бъде отхвърлена.
Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини