Интернет игра провокира децата да научат повече за историята на траките

Учени създадоха интерактивна игра "Траките", с която провокират децата да научат повече за миналото ни по забавен начин, съобщи Българското национално радио.

Чрез предизвикателства и любопитни задачи те научават повече за бита, културата и традициите на древните племена, обитавали нашите земи. Участниците могат да преминат виртуално през камерите на тракийска надгробна могила, чийто прототип е могилата "Оструша" в Долината на тракийските царе. В различните помещения има пъзели, ребуси и забавни въпроси, които децата трябва да решат за да преминат на по-горно ниво.

"Преминава се през 6 зали, има оръжейна, светилище, съкровищница и др. Играчът вижда различни артефакти и за да премине от една зала в друга, той научава любопитна информация и трябва да реши различни задачи. Тествали сме вече играта при деца в няколко училища и те са много впечатлени!", разказва специалист от Института по математика и информатика на БАН, където е разработена играта.

Освен българските учени в разработването на играта са участвали и специалисти от Изследователския институт по автоматизация и изчислителна техника към Унгарската академия на науките, а за създаването ù е използван труд на траколога проф. Малвина Русева.

"Това е една много важна мисия – да вкараме нашата култура и историческо минало във виртуалния свят на децата! Хубав или лош, има различни коментари, но това е реалността", коментира проф. Радослав Павлов, който представи разработката по време на провелата се в Бургас Международна конференция за "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство"

Играта "Траките" е безплатна. Можете да я откриете на адрес http://thracians.math.bas.bg/game/intro/

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини